StoryEditor

“Putin će platiti cijenu ako krene u ofenzivu protiv Ukrajine”

Piše D  /  18.04.2021., 07:04h

Glas Amerike: Tenzije na granici Ukrajine s Rusijom ponovo su u porastu. Šef ukrajinske diplomacije Dmitro Kuleba je izjavio da Rusija prijeti Ukrajini uništenjem. Dodao da je crvena crta za Kijev državna granica. Zapadne zemlje izražavaju zabrinutost tim povodom. Što bi Zapad trebalo učiniti kako bi doveo do deeskalacije?

Putin i mreža oligarha

Freed: Predsjednik Biden i njegova administracija, kao i američki saveznici, posebno njemačka kancelarka Angela Merkel, jasno su stavili do znanja predsjedniku Putinu da će, ako ponovno uđe u ofenzivu protiv Ukrajine ili poduzme druge agresivne akcije, platiti cijenu. Sankcije koje je u četvrtak uvela Bidenova administracija čine to upozorenje uvjerljivijim. SAD imaju na raspolaganju sankcije i druge opcije. Uključujući sankcije nekim ruskim državnim bankama i ograničavanje sposobnosti ruskih državnih energetskih kompanija da dođu do investicijskog kapitala. Washington bi također mogao uvesti sankcije ruskim kompanijama. Koje su dio Putinove mreže oligarha.

Glas Amerike: SAD oprezno pristupaju Rusiji držeći linije diplomatske komunikacije otvorenim. Istovremeno odgovaraju na rastuće poteze agresije. Predsjednik Biden je u telefonskom razgovoru s Putinom predložio sastanak s njim. Ako dođe do tog summita, kakve su šanse da on dovede do neke vrste rješenja?

Freed: Mislim da je Bidenova ponuda za sastanak bila dobra ideja. Američka politika prema Putinovoj Rusiji mora uključivati i suradnju. Ako je moguće, poput kontrole nuklearnog naoružanja, sa suprotstavljanjem agresiji Kremlja. Bidenova ponuda za rani sastanak jasno je stavila do znanja da će SAD postaviti uvjete za svoj pristup Putinu. A ne pokušati kupiti suradnju putem neadekvatnih ustupaka. Ili “resetiranjem odnosa” zasnovanom na pretpostavkama o dobroj volji Kremlja.

Glas Amerike: Što bi trebalo učiniti prije tog summita da bi se osigurao njegov uspjeh?

Daniel Freed, nekadašnji ambasador SAD-a u Poljskoj

Daniel Freed, nekadašnji veleposlanik SAD-a u Poljskoj (Foto: VOA)

Freed: Važno je biti jasan u pogledu problema i prilika. I držati očekivanja pod kontrolom. Američka administracija može pomoći u održanju očekivanja na niskoj razini. Kao i uporabi summita za jačanje linija komunikacije, definiranje oblasti potencijalne suradnje i upozorenje protiv agresije Kremlja. Još jednom naglašavam - držati očekivanja na skromnoj razini i kad je u pitanju svijet i mi sami.

Obratiti se ruskom narodu

Glas Amerike: Ako nastojanja ka deeskalaciji ne uspiju… Kakve scenarije vidite za SAD u toj regiji?

Freed: Ako Putin eskalira agresiju prema Ukrajini ili na nekom drugom mjestu, SAD i – nadamo se – naši saveznici, moraju odgovoriti. Trebali bismo se pripremiti za tu mogućnost. Kao i za neke eventualno bolje ishode. Ako Putin izvrši vojni napad na Ukrajinu, Ukrajinci će se boriti. Mi bismo trebali pomoći im da dobiju oružje neophodno za tu borbu. Trebalo bismo također kazniti Putina i na druge načine. A također bismo trebali investirati u bolje odnose s Moskvom u budućnosti. U bolju Rusiju. Obratiti se samom ruskom narodu je također dobra ideja.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 10:54