StoryEditor

Putin Bidenu predlagao korištenje ruskih baza u svezi Afganistana

Piše D  /  18.07.2021., 11:07h

Ta bi suradnja predviđala mogućnost korištenja ruskih vojnih baza u Tadžikistanu i Kirgistanu.

Kako se navodi, američka strana još nije pristala na ovaj prijedlog, iako je sa stajališta navedenih ciljeva Washingtona u Afganistanu on vrlo koristan.

„Ako bi Amerikanci bili zainteresirani samo za to da prate stanje u Afganistanu, oni bi prihvatili ovaj prijedlog. Ali oni još nisu dali nikakav odgovor, što navodi na misao da, moguće, oni imaju posve druge ciljeve“, kazao je izvor ruskog medija.

Podsjećamo: u Tadžikistanu se nalazi 201. ruska vojna baza, najveća izvan ruskog teritorija, čiji su garnizoni razmješteni u Dušanbeu i Bohtaru. U sastavu baze nalaze se ruske zračne snage, motorizirano topništvo, raketni sustavi i obavještajne postrojbe.

U Kirgistanu se nalazi ruska zračna baza Kant, otvorena 2003 .g. i u kojoj su razmješteni uglavnom lovci Su-25 i helikopteri Mi-8MTV.

Također podsjećamo kako je Pentagon nedavno objavio kako traži mogućnost za otvaranje svoje baze u državama srednje Azije, susjednima Afganistana. To je vjerojatno i razlog šutnje na navedeni ruski prijedlog. Međutim, za sada niti jedna od zemalja srednje Azije iz sastava bivšeg SSSR-a nije dala dozvolu za stacioniranje američkih snaga na svom teritoriju, a isto je kategorički odbio i Pakistan. O Iranu ili Kini, kao afganistanskim susjedima, po tom pitanju suvišno je i govoriti, piše Geopolitika.news.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 09:28