StoryEditor
ponuda nagodbe

Putin: Ako EU ukine sankcije Rusija će donirati gnojivo zemljama u razvoju

Piše HINA  /  16.09.2022., 12:18h

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da je Rusija spremna zemljama u razvoju poslati više od 300 tisuća tona ruskog gnojiva koje je zaglavljeno u europskim lukama ako Europa pristane dodatno ublažiti sankcije na ruski izvoz.

U sklopu svog govora na summitu Šangajske organizacije za suradnju u Uzbekistanu Putin je rekao da je Europa samo "djelomično" ukinula sankcije koje, kako navodi Rusija, onemogućuju prodaju i distribuciju ruskih gnojiva diljem svijeta.

Naveo je i da Rusija pozdravlja odluku Europske unije da ublaži neke logističke sankcije za ruski izvoz, ali je i prozvao EU da se ponaša "sebično" ukidajući sankcije samo kada je riječ o njenim članicama. "Samo oni mogu kupiti naša gnojiva. A što je sa zemljama u razvoju i onim najsiromašnijima?" upitao je Putin na summitu.

U sklopu dogovora s Ukrajinom, Turskom i UN-om, koji je postignut u srpnju, Rusiji je dopušteno da prodaje svoja gnojiva na globalnom tržištu, no morala je ukinuti blokadu južnih ukrajinskih morskih luka i dopustiti Ukrajini izvoz žitarica. Putin je rekao da trenutno u europskim lukama stoji oko 300 tisuća tona gnojiva koje je Rusija spremna besplatno poslati zemljama u razvoju kada sankcije budu ukinute.

Dnevnik.ba

02. prosinac 2023 22:08