StoryEditor
donacija

Pupovac u Banjaluci, Republika Srpska gradi 10 kuća za potresom pogođene obitelji u Banovini

Piše desk  /  19.04.2022., 12:40h
U Banjaluci je u prisustvu premijera Republike Srpske Radovana Viškovića potpisan ugovor o donaciji 1,5 milijuna KM za pomoć stradalima od potresa na području Banovine, a koji se odnosi na izgradnju 10 kuća.

U Banjaluci je u prisustvu premijera Republike Srpske Radovana Viškovića potpisan ugovor o donaciji 1,5 milijuna KM za pomoć stradalima od potresa na području Banovine, a koji se odnosi na izgradnju 10 kuća, javlja N1.

Sporazum su u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske potpisali predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac i vršitelj dužnosti direktora Republičkog tajništva za raseljene osobe i migracije Davor Čordaš.

Pupovac je zahvalio na donaciji navodeći da je ona iznimno značajna i po vrijednosti i po poruci koju šalje.

“Izdvojeno je više od 750.000 eura za 10 kuća koje će biti izgrađene na području Republike Srpske, a za obitelji na području Banije. S druge strane, poruka koja se šalje je iznimno značajna, a to je da u vremenu velikog stradanja solidarnost ne izostaje te će je RS nastaviti jer ova donacija po opsegu najviša, ali ne i jedina koja se od vremena potresa podijelila sa stanovnicima Banije, s pripadnicima srpske zajednice, ali i drugih naroda koji na tom području žive. Ona seže do 1,25 milijuna eura kada se ukupno zbroje donacije u kontejnerima, druge humanitarne prirode i donacije za obnovu crkava pri Srpskoj pravoslavnoj crkvi i eparhijama koje su bile pogođene”, kazao je Pupovac.

Višković je podsjetio da je potres koji se dogodio na Baniji prije nešto više od godinu napravio značajne štete ne samo srpskom stanovništvu već i Hrvatima.

“Vlada RS i predsjednica RS u tom datom trenutku su išli s pomoći vezano za stambene kontejnere koje smo uputili na taj prostor kako bi te ljude mogli na bilo koji način smjestiti i omogućiti im da nastave živjeti i funkcionirati na tim prostorima. Došli smo u poziciju na zahtjev Srpskog narodnog vijeća da pokušamo pomoći našim pripadnicima srpskog naroda na tom prostoru da izgradimo određene kuće za određeni broj naših ljudi i Vlada RS je donijela odluku da doznači pomoć Srpskom narodnom vijeću za izgradnju 10 kuća na tom prostoru”, pojasnio je Višković.

Kazao je da se nada da će te kuće biti isporučene na prostor Banovine barem do kraja ljeta.

Podsjetimo, prije nešto više od godinu niz jakih potresa pogodio je Hrvatsku, a velike štete i razaranja zabilježeni su u Banovini. Oporavak od potresa, prema trenutnih procjenama, traje jako dugo.

Dnevnik.ba

04. prosinac 2023 21:30