StoryEditor

Pupovac: Plenković i Milanović napravili iskorak u komemoriranju žrtava

Piše D  /  25.08.2020., 01:08h

‘‘Od 6. kolovoza do početka rujna 1995. ubijeno je najmanje 24 stanovnika Plavnog i njegovih zaseoka, mahom starije dobi. Ubijeni su dok su čuvali stoku, radili poslove u polju i ležali u postelji. Ubijeni su i s rukama podignutim u zrak. Nisu bili naoružani, nisu bili vojnici, nisu mogli nikome nauditi, niti se obraniti od onih koji su došli s namjerom da ih usmrte. Ubili su ih pripadnici Hrvatske vojske i specijalne policije",  kazao je Pupovac u utorak u Gruborima.

Dodao je da su njihova ubojstva dokumentirali UN i  pravosuđe RH i svi su oni nedvojbeno utvrdili da je ovdje učinjen ratni zločin prema civilnom stanovništvu.

Pupovac je ocijenio da za ovaj zločin, kao i za najveći dio zločina počinjenih u sektoru Jug, nitko nije odgovarao te da su ‘‘sudovi odradili posao, ali tako da su propustili utvrditi tko je počinio zločine‘‘.

"Nažalost, u tome su sudjelovali i oni kojima sudska etika i moralni poziv nisu smjeli dopustiti da do toga dođe", rekao je.

Naglasivši da je bilo potrebno 25 godina da se podigne znamen za žrtve, Pupovac je istaknuo politički iskorak koji je napravila Vlada Andreja Plenkovića i Predsjednika RH Zorana Milanovića.

"Da nije bilo tog iskoraka, koji je išao za tim da stvara nove politike sjećanja i nove komemorativne prakse u kojima će biti mjesta za sve stradale neovisno o nacionalnosti i u kojima će se čuti glas osude svakog zločina neovisno o tome tko ga je počinio, vjerojatno ova dva križa ne bi bila podignuta niti nakon 25 godina", istaknuo je Pupovac.

Pritom je podsjetio da u Plavnom danas živi 30-ak stanovnika od više od 1720 koliko ih je živjelo prije 1995. godine.

Osim žaljenja za stradalima na ovom mjestu, uzdat ćemo se da će se neki vratiti ovdje i obnoviti svoje domove, a mi imamo dužnost pomoći im u tome da stvore pretpostavke za dostojanstven život, poručio je Pupovac.

"Pali će živjeti u sjećanju, propali će umirati u zaboravu. Sjetimo se svih i neka im je vječni spomen koji su nedužno stradali i učinimo sve da oni, koji nisu kažnjeni, osjete barem sram zbog djela koje su počinili", zaključio je Pupovac.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 21:14