StoryEditor

Pupovac o napadu u Vukovaru: ‘Politički piromani potpiruju nasilne i netolerantne radnje‘

Piše D  /  04.06.2021., 02:06h

- Takav događaj je za svaku osudu. Napad na maloljetnu osobu ili odraslu osobu samo zato što je netko na komadu svoje odjeće, u ovom slučaju maske, imao obilježje koje se nekome ne dopada, predstavlja alarmantan čin agresivnosti, netolerancije i nepoštivanja razlika, pišu 24sata.hr.

U ime SDSS-a želim obitelji ovog dječaka izraziti našu ispriku zbog toga što je njihovo dijete doživjelo. Ne postoji nikakvo opravdanje za ovaj čin, neovisno o tome što je osoba koja je posegnula za nasiljem proživljavala. To ne pripada u ponašanje koje se može bilo čime opravdati - rekao je Milorad Pupovac na početku konferencije za novinare.

Podsjetimo, zbog nasilničkog ponašanja povezanog sa zločinom iz mržnje policija je kazneno prijavila muškarca (30) koji je napao dijete u vukovarskoj pekarnici. Dobio je 30 dana istražnog zatvora.

Napao je dijete zbog zaštitne maske s hrvatskim obilježjima.

 - Politički piromani u Vukovaru i drugim mjestima, koji mene i druge prozivaju da ne reagiramo na svaku vatru koja nastaje zbog njihovog piromanskog ponašanja, trebaju biti svjesni da su oni ti koji potpiruju vatru.

Krajnje je vrijeme da oni shvati da se političkim piromanstvom ne može upravljati gradom kao što je Vukovar i da se političkim piromanstvom ne mogu rješavati međuetnički problemi. Time se ne mogu rješavati odnosi između srpske i hrvatske zajednice, za to je potreban drugačiji pristup - kazao je Pupovac.

Istaknuo je da treba raditi na međunacionalnom povjerenju i da su zabrinuti što čuju da ponovno izabrani gradonačelnik Vukovara najavljuje da će ukinuti manjinske škole jer se to njima ne sviđa.

- Oni ne vide problem u sebi i svom političkom piromanstvu, nego u zajamčenim pravima nacionalnih manjina, pravu na školovanje na vlastitom pismu. Proteklih godina bilo je nasilnih događaja u mladoj populaciji, a nas zanima hoće li se oni nastaviti. Nadam se da ljudi koji drugačije misle i shvaćaju, koji umjesto ukidanja manjinskih programa mogu ponuditi multikulturalni koncept škole, za što sam se i sam zalagao, da će i oni reći ‘ne’ i u gradskom vijeću i u Saboru, takvim nastojanjima i najavama - rekao je Pupovac.

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 14:50