StoryEditor

Pupovac o Đakićevu sinu i podršci Vladi

Piše D  /  12.01.2019., 12:01h

Rekao je to, kaže, u kontekstu stanja u Saboru "i hibridnog povećanja broja zastupnika koji podržavaju Vladu", a to povećavanje, s obzirom na način na koji se događa, pobuđuje "potencijalne sumnje", prenosi HRT

Rekao je za Hrvatski radio da u okolnostima "koje nisu jasne, okolnostima u kojima će se kompromitirati uloga parlamenta, uloga političkih stranaka i posebno zastupnika, uključujući zastupnike nacionalnih manjina" SDSS ima obvezu "zaštititi kredibilnost manjinskih mandata, čuvati ono malo kredibilnosti što je ima Sabor i, naravno, znati pod kojim uvjetima funkcionira vladajuća većina".

Na pitanje je li to prijetnja praznom puškom, s obzirom na to da premijer Andrej Plenković kaže da ima 77 ruku, koje ima i bez manjina, odgovara:

- Mi ne mislimo da je riječ o prijetnji, pa ni da je riječ o prijetnji praznom puškom. To je naprosto iznošenje našega stava, u čemu mi možemo sudjelovati, u čemu ne možemo sudjelovati. To je jedna od stvari u kojoj, ako se tako nastavi i ako bi se to tako dalje radilo, mi ne bismo mogli sudjelovati, rekao je.

Na pitanje što znači to "dalje", je li to 12 ili možda 20 zastupnika, kaže:

- Što se nas tiče, ovo što se dosad dogodilo, to je već previše.

Komentirao je i svoju najavu vezano za slučaj Ivana Đakića, sina saborskog zastupnika Josipa Đakića, koji je u ponedjeljak u povodu pravoslavnog Božića na svom profilu na Facebooku objavio krajnje neprimjerenu fotografiju i tekst - "božićnu čestitku" na kojoj ustaša drži glavu četnika. Županijski sud u Bjelovaru nije prihvatio prijedlog Općinskog državnog odvjetništva da se Đakiću odredi jednomjesečni pritvor zbog javnog poticanja na mržnju i nasilje na nacionalnoj osnovi te je pušten na slobodu.

Nakon tog događaja Pupovac je rekao da nema povjerenja u institucije, sud i državno odvjetništvo. Kaže da će, bude li potrebno, neke od srpskih institucija podignuti kaznenu prijavu ako Državno odvjetništvo ne podnese adekvatnu prijavu za tu vrstu kaznenoga djela.

- Ono se prema našem razumijevanju stvari može sankcionirati prema dvije odredbe Kaznenog zakona. Jedna je za širenje mržnje i poticanje na nasilje, a druga je za veličanje režima koji su odgovorni za masovne zločine, zločine genocida, holokausta i vrijeđanje sjećanja na žrtve tih režima, odnosno tog konkretnog ustaškog režima.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 12:39