StoryEditor
"HRVATSKA TREBA SRBE"

Pupovac: Nije jednostavno biti Srbin u Hrvatskoj, najmanje trećina predizbornih plakata nam je uništena

Piše Desk  /  04.04.2024., 17:47h

Nema nikakve sumnje da ćemo tražiti rješenja koja se neće rukovoditi samo interesima pojedinih nacionalnih manjina u Hrvatskoj nego i ispunjavanjem minimalnih demokratskih vrijednosti u političkom životu Hrvatske, rekao je Pupovac.

Predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorad Pupovac ocijenio je danas da je kampanja uoči predstojećih parlamentarnih izbora u Hrvatskoj, 17. travnja, dobro krenula, a onda je, kazao je, nekako iz pozadine neke vrste političkog ili društvenog podzemlja krenula devastacija i vandalizacija malobrojnih plakata njegove stranke.

- Ne samo da su uništeni nego su poruke izrazito zabrinjavajuće, na jednu pozitivnu kampanju, na jednu kampanju u zemlji gdje toliko nedostaje ljudi, kojoj toliko nedostaje stanovništva, gdje je broj manjina, naročito srpske, sveden na historijski minimum... Kad se vidi potreba građana za normalizacijom i nekom vrstom razmjene kulturnih, umjetničkih i raznih dobara, a događa se ovo, to je vrlo zabrinjavajuće - istakao je Pupovac. 

"Uništena trećina plakata sa sloganom ‘Hrvatska treba Srbe‘" 

Pupovac je gostujući na zagrebačkoj N1 televiziji rekao da je uništena najmanje jedna trećina od 30 plakata, koliko je tiskano sa sloganom "Hrvatska treba Srbe".

Na pitanje kakve bi to moglo imati posljedice, on kaže da kada bi postojala politička pozadina i sigurna perspektiva, moglo bi se reći da se posljedice mogu sanirati.

- Ali s obzirom na to da sve više brinem o našoj političkoj perspektivi i budućnosti da sačuvamo barem minimalne okvire ponašanja i demokratskih vrijednosti, bojim se da posljedice mogu biti teže od ovoga - rekao je Pupovac.

 

 

Komentirajući jučerašnje oglašavanje Hrvatske biskupske konferencije, koja se u svom obraćanju osvrnula na kršenje Ustava, ali ne i na nasilje protiv manjina, Pupovac kaže:

- Volio bih da je istup protiv onih koji krše Ustav obuhvatio one koji se koriste govorom mržnje i nasiljem. Do toga nije došlo jer kako nije jednostavno biti Srbin u Hrvatskoj, nije ni jednostavno biti sa Srbima u Hrvatskoj. Braniti njihova prava na miran život i političko djelovanje, makar u reduciranoj formi - istakao je Pupovac.

Dogovor je da se držimo zajedno i nakon izbora

Predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac izjavio je da je dogovor da će se manjinske stranke u Hrvatskoj i nakon parlamentarnih izbora držati zajedno, bez obzira hoće li svi, kako kaže, ostati na okupu.

- Nema nikakve sumnje da ćemo tražiti rješenja koja se neće rukovoditi samo interesima pojedinih nacionalnih manjina u Hrvatskoj nego i ispunjavanjem minimalnih demokratskih vrijednosti u političkom životu Hrvatske - rekao je Pupovac, gostujući na zagrebačkoj N1 tv.

Hoće li to dovesti do toga da možemo napraviti izbor koji će značiti podršku onima koji dobiju većinu ili ćemo se opredijeliti drugačije, kao u nekim kriznim razdobljima, to ćemo vidjeti, zaključio je Pupovac.

26. travanj 2024 09:30