StoryEditor

Pucnjava u džamijama, najmanje 40 poginulih: ‘Ovo je jedan od najcrnjih dana‘

Piše D  /  15.03.2019., 08:03h

Prema navodima svjedoka, barem jedna osoba je otvorila vatru iz automatskog oružja na ljude koji su dolazili na molitvu u dvije džamije u Christchurchu. 

Tri muškarca i jedna žena su privedena nakon pucnjave, no novozelandska policija upozorava javnost da je moguće da ima još napadača koji su na slobodi.

Snimke na društvenim mrežama pokazuju napadača kako je snimao svoj napad uživo dok je ulazio u džamiju Al Noor s oružjem.

Australski mediji navode kako se 28-godišnji muškarac registrirao na Twitteru kao Brenton Tarrant, prenosi Večernji.hr

Mediji navode izjavu svjedoka da je u napadu korišten i eksploziv. 

U toj džamiji je na molitvi bila i cijela kriket reprezentacija Bangladeša koja bi u subotu trebala igrati protiv Novog Zelanda, a Reuters objavljuje da nitko od njih nije ustrijeljen.

Džamija Al Noor nalazi se u predjelu Hagley Park district, ali je potvrđena nazočnost policije i u drugoj džamiji u predgrađu Linwooda, gdje je također zabilježena pucnjava.  

Policija upozorava građane u središtu grada da ne napuštaju svoje domove, a zatvorene su i škole u cijelom Christchurchu.  

 "Ovo je jedan od najcrnjih dana na Novom Zelandu. Ono što se dogodilo je bio nezabilježen čin nasilja", kazala je premijerka Jacinda Ardern.  

Prema popisu iz 2013. godine jedan posto stanovništva Novog Zelanda su muslimani.

Dnevnik.ba

 

19. travanj 2024 06:43