StoryEditor

Psihijatar objasnio kako je moguće da netko 20 godina živi uz leš: ´Postoji taj fenomen...´

Piše D  /  18.02.2019., 08:02h

"U psihoanalizi postoji jedan fenomen koji se zove negacija - ne samo da negiram da nešto znam, nego sam i uvjeren u to i ja živim kao da toga zbilja nema", objašanjava Gruden.

Da netko u svojem domu gdje živi i odgaja djecu čuva leš gotovo 20 godina, moguće je ako taj netko ima svojih psihičkih problema, a najvjerojatnije se radi o teškom poremećaju ličnosti, kaže poznati psihijatar Vladimir Gruden.

Na pitanje je li moguće da policija u ranijim obilascima obitelji kod članova nije mogla prepoznati da se radi o bilo kakvim psihičkim smetnjama, Gruden objašnjava kako je to apsolutno moguće.

"Potpuno je to moguće jer su oni toliko to iznegirali da su sebe uvjerili kako je problem rješen", poručuje Gruden.

"Ta obitelj sigurno nije bila na uobičajenom putu i nemamo se što uspoređivati s njima, tako se mještani trebaju postaviti. Liječnici koji će se sigurno baviti djecom koja su odrasla u toj kući, psiholozi i psihijatri, posebno socijalna služba, trebali bi tu djecu ispitati da vidi da li su oni psihički stabilni. Ali ne samo to, za slučaj da su preuzeli neka ponašanja iz okruženja u kojemu su odrastala, nakon ovako stresnog događaja tu djecu treba pratiti", smatra dr. Gruden.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 02:25