Article_Top_970x250

Prvozaražena osoba u Stocu je radnica Doma za socijalno zbrinjavanje osoba s invaliditetom

USTANOVA SA 155 KORISNIKA

Prvozaražena osoba u Stocu je radnica Doma za socijalno zbrinjavanje osoba s invaliditetom

tra 16, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Arhiva

Prvi slučaj koronavirusa u Stocu je registriran kod radnice koja je zaposlena u "Domu za socijalno i zdravstveno zbrinjavanje osoba s invaliditetom i drugih osoba" u tom gradu.

Ovu informaciju za Klix.ba potvrdio je direktor navedenog Doma Nikica Markić.

"Ona je iz Trebinja (RS), a svakodnevno na posao dolazi iz mjesta Berkovići (RS) iznad Stoca. Ona je mlađa osoba s oko 25 godina i nije imala nikakve simptome koji bi upućivali na mogućnost zaraze", ističe Markić zabrinut zbog situacije koja je zadesila tu ustanovu.

Osobe koje su s njom imale blizak kontakt, kako naglašava, poslane su doma u izolaciju, a u prostorijama ustanove je provedena dezinfekcija, te se provode sve potrebne mjere koje nalažu epidemiolozi i stručne službe.

"Ona je rehabilitator - edukator i s korisnicima u tom odjelu je imala redovit kontakt, zbog toga će se sada svi štićenici testirati", kazao je Markić za Klix.ba.

No naglašava da zaražena radnica nije imala kontakt s gerijatrijom, odnosno odjelom na kojem su smještene stare i iznemogle osobe koje su i najugroženija od kontakta s Covid-19.

Koronavirus je, kako je kazao, kod radnice stolačkog doma utvrđen nakon testiranja svih radnika, koje je naložio Stožer Civilne zaštite Hercegovačko-neretvanske županije u staračkim domovima i sličnim ustanovama koje se brinu o nemoćnim osobama.

Od svih osoba koje su u toj u stolačkoj ustanovi testirane, kako tvrdi Markić, nitko više nije pozitivan, ali su bliski kontakti poslani u izolaciju, te će im se testiranja kroz nekoliko dana ponoviti u dogovoru s epidemiolozima koji provode posebne mjere u toj ustanovi koja broji 155 korisnika.

Podsjetimo da je Hercegovačko-neretvanska županija najugroženija u FBiH s više od 200 zaraženih osoba, zbog čega nadležne institucije provode restriktivne mjere u borbi protiv širenja zaraze, među kojima je i naredba da se testiraju radnici i korisnici svih staračkih domova i sličnih ustanova koje se brinu o nemoćnim osobama.

Dnevnik.ba