StoryEditor
Nema liganja dok prsti ne ozebu!

Prvo natjecanje u lignjolovu u Neumu: Humanitaran karakter i odlična zabava zajamčeni!

Piše Desk  /  29.11.2021., 15:09h
Definitivno jedan od najzanimljivijih događaja u recentnoj neumskoj povijesti zbit će se ‘kobogda 4. prosinca 2021. godine duž najveće okosnice neumskog života i življenja - moru.

Tada će naime otprilike 140 sudionika, što sa obale, što s barki, krenuti u prvo službeno natjecanje ove vrste u neumskoj tampon zoni – Kup u lignjolovu!

Natjecanje kakvo se ne pamti u Neumu organizirala je ekipa entuzijasta, zaljubljenika u ovu ribarsku tehniku koja, dokazano je, na ljudski duh djeluje bolje od najbolje psihoterapije, a neki idu čak i dalje pa punu kantu od jupola u kasne noćne sate dok crni prsti zebu, a vjetar s mora ledi uši nazivaju i nevjerojatno mističnim iskustvom.

U kratkom razgovoru kojeg smo sa organizatorima obavili povodom pisanja ovog teksta, saznajemo i kako osim pozitivnog djelovanja na duh i organizam natjecatelja, prvi neumski Kup u lignjolovu u sebi nosi i humanitarni karakter. Zapravo, želja lignjolovaca iz organizacijskog tima je da se pored svega, baš ovaj Božićni duh pomaganja u cijeloj priči oko natjecanja najviše istakne.

Naime, sav prihod od prijava (cijena kotizacije 20 KM) ići će u humanitarne svrhe, jednako kao i svi dobrovoljni prilozi koje na dobrotvorni račun otvoren u sklopu službenog računa Ronilačkog kluba Neum mogu uplatiti svi zainteresirani. Račun ćemo objaviti u dnu teksta, a po molbi organizatora, kao i ljudi kojima su sredstva namijenjena, o imenima ipak nećemo u medijima.

Samo natjecanje krenut će zauzimanjem startnih pozicija i isplovljavanjem sa platoa ispod hotela Sunce u Neumu između 15 i 16 sati, gdje će mirno more i dobar ulov natjecateljima poželjeti i potpora s kopna. 

Dopušteni alati lova su; za natjecatelje s obale štap i lov iz ruke, dok za ekipe sa kaića vrijede skosavice, peškafondo, panula i svijeća; u bodove ulaze svi ulovi lignje i sipe, dok ostali glavonošci ne ulaze u bodovanje. 

Bodovanje pak ulova vrši se po principu 1 gram-1 bod, a u slučaju istog broja bodova, pobjeđuje ona ekipa koja ima manje ulovljenih komada, a veću gramažu ulova.

Zona lova za barke obuhvaća široko područje čitavog neumskog kanala do Ponte Repa sa minimalnim razmakom između barki 30 m, a za natjecatelje s mrkente od lokaliteta Poštari do kraja Surdupa sa minimalnim razmakom po 20 metara između natjecatelja.

Povratak lignjolovaca planiran je za 19 sati nakon čega će uslijediti preuzimanje i vaganje ulova, proglašenje pobjednika, ali i, kako iz organizacije poručuju, pučka fešta uz gastrodelicije spravljene što od ulova, što od ostalih morskih poslastica, sve besplatno uz slatku, slanu i tekuću podršku neumskih gospodarstvenika.

Za prvo, drugo i treće mjesto sponzori natjecanja osigurali su vrijedne nagrade, a zanimljivo je da će se dodijeliti nagrade i za najveću i najmanjeg lignja ili sipu.

Glavni pokrovitelj ovog kako se ono kaže, hvale vrijednog natjecanja je Općina Neum, dok joj uz bok stoje i glavni sponzori; hotel Sunce Neum i nadaleko poznati Ribomaterijal Lubina iz Komina, te ostali sponzori; MiK Company, DTD Dugi Rat, Neretvanac neum, Marea Hotel&Spa, Pekara Dubrave, Klesarstvo Matić, Mapmarine Ploče, SOR DUE KIST, Domižana restaurant Cavtat, Dental centar Neum, Vinarija Erovino Rotimlja – Stolac i mnogi drugi.

Da ne zaboravimo, čitavo natjecanje uz humanitarno – zabavni karakter ima i međunarodnu notu, pa se nije grijeh nadati kako bi ovakav projekt mogao postati zornim primjerom odlične prekogranične suradnje između bosanskohercegovačkih i hrvatskih zaljubljenika u more. More je ionako samo jedno, i ono ne dijeli. More povezuje i hrani. I da, inhalira. Što je uzgred rečeno, odlično u vremenu pandemije respiratornog korona virusa Covid 19, i zbog čega je organizator dobio veliko zeleno svjetlo za održavanje ovakve, slobodno možemo reći, epidemiološki nužne, manifestacije.

Stoga, što još reći, nego, ribari, zagrnite rukave, bava nek' vam ne zaledi prste, kante od jupola nek' pretegnu ulovom…i, ne zaboravite, bolje lignje u siću nego otrov u piću!

Svi oni koji žele podržati ovu akciju mogu uplatiti sredstva na račun Hrvatskog Ronilačkog Kluba Neum na broj racuna: 3381702247231094

UniCredit Bank

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 21:20