StoryEditor

Prvi vratar Vatrenih zakucan za klupu engleskog drugoligaša

Piše D  /  11.03.2019., 07:03h

Lovre Kalinić trebao je uživati u sezoni iz snova. Subašićevim umirovljenjem napokon je postao prvi golman Hrvatske, početkom godine ostvario je dugo željeni transfer u Englesku, a s obzirom na to da za tri tjedna navršava 29 godina, u dijelu je karijere kada su golmani na vrhuncu.

Ali Kaliniću 2018./2019. prerasta u sezonu iz noćnih mora. U svjetlu skorih utakmica reprezentacije na početku kvalifikacija za Euro, podsjećamo da je Kalinić, otkako je od heroja svjetskog srebra naslijedio mjesto na golu Hrvatske, u četiri utakmice tamo primio čak 11 komada, piše Index.

Na golu Hrvatske prima skoro tri gola po utakmici

Do za golmana katastrofalnog prosjeka od gotovo tri gola u vlastitoj mreži po utakmici, došao je nakon prijateljske utakmice s Portugalom (1:1), te niza u Ligi nacija: Španjolska 0:6, Španjolska 3:2 i Engleska 1:2.

Nešto manje loše nego na reprezentativnom, Kaliniću ide na klupskom planu. Međutim i tamo je upao u crnu rupu. Početkom godine iz Genta je uz odštetu od šest milijuna eura prešao u Aston Villu. Klub velike prošlosti, prvak Europe 1982., ali koji već dugo nema nikakve veze s danima ponosa i slave.

Došao je klub slavne prošlosti i drugoligaške stvarnosti

Prije tri godine ispao je iz Premier League u Championship. Kalinić je doveden kako bi Villa pokušala veliki povratak u elitu. U novom kubu dočekan je s velikim očekivanjima. Kupljen je prvi golman viceprvaka svijeta i, naravno, prvi vratar Ville.

Tako je i počeo. Ali u prvih osam utakmica primio je 15 golova, od čega se ističu čak tri meča na kojima je dobio po tri gola. Villa je s Kalinićem na golu ispala iz FA Kupa, dok je umjesto proboja prema vrhu druge lige zapela u sredini tablice.

Kupljen je kao veliko i ugledno pojačanje, ali nakon ni mjesec i pol i kiše golova u svojoj mreži poslan je na klupu

Trener Dean Smith je nakon Kalinićeve lakše ozljede sredinom veljače u još jednom lokalnom derbiju, porazu 0:2 od WBA-a, kada je hrvatski golman zamijenjen na poluvremenu i pri spomenutom rezultatu, veliko golmansko pojačanje poslao na klupu. Na golu je od tada Jed Steer, vratar koji je od Kalinića mlađi tri godine i s kojim momčad ima bolje rezultate.

Villi je krenulo otkako je Kalinić otišao s njenog gola

Jer otkako je on na vratima, a Kalinić među rezervama, Aston Villa je u tri utakmice osvojila sedam bodova i primila samo jedan gol. S pobjedom i čiste mreže (1:0) završila je i žestoki birmingemski derbi, nakon kojeg je na devetom mjestu. Od doigravanja za Premier League udaljena je samo četiri boda.

Prvotimac viceprvaka svijeta i rezerva ekipe koja sanja proboj iz druge lige

Kaliniću je usprkos lošoj formi i nebranjenju za klub i dalje zajamčeno mjesto prvog golmana reprezentacije. Tamo će mu u povratku samopouzdanja pomoći to, ali i činjenica da Hrvatska ima najlakšu moguću skupinu u kvalifikacijama za Euro, koju počinje s "protivnicima po mjeri": Azerbajdžanom i Mađarskom. 

U Aston Villi je druga priča. Play-off za Premier League neočekivano lovi u preostalih deset kola. Za sada, s golmanom reprezentacije Hrvatske na klupi. 

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 08:07