StoryEditor
alternativna goriva

Prvi transatlantski avion koji koristi potpuno zelena goriva krenut će danas iz Velike Britanije

Piše fena  /  28.11.2023., 10:40h

Prvi transatlantski avion koji pokreće samo alternativna goriva poletjet će iz Velike Britanije u utorak ujutro.

To će biti let kompanije Virgin Atlantic, a poletjet će sa londonskog Heathrowa do njujorškog aerodroma JFK u 11:30 po lokalnom vremenu, javlja Sky News. 

Aviokompanije vide ovaj let, koji je podržan od strane vlade, kao demonstraciju da je ekološkiji način letenja moguć.

Ali nedostatak opskrbe gorivom ostaje izazov, dok će druga tehnologija biti potrebna za postizanje ciljeva smanjenja štetnih emisija plinova.

Let je do sada jedinstven te vrste i neće prevoziti standardne putnike. 

Takozvana održiva avionska goriva (SAF) mogu se proizvoditi iz različitih izvora, uključujući usjeve, kućni otpad i ulja za kuhanje.

Za ovaj let, Boeing 787 će biti napunjen sa 50 tona SAF-a. Koriste se dvije vrste, od kojih je 88 posto dobiveno iz otpadnih masti, a ostatak iz otpada proizvodnje kukuruza u SAD-u.

Nakon testiranja i analize, let je ranije ovog mjeseca odobrio britanski regulator, Uprava za civilnu avijaciju.

Brojne kompanije su uključene u projekat, uključujući proizvođača motora Rolls-Royce i energetskog giganta British Petrol. 

Avio industriju je posebno teško dekarbonizirati, ali šefovi aviokompanija smatraju SAF najefikasnijim dostupnim alatom za smanjenje neto emisija na nulu.

Avioni i dalje ispuštaju ugljenik kada koriste SAF, ali industrija kaže da "emisije životnog ciklusa" ovih goriva mogu biti i do 70 posto manje.

Dnevnik.ba

13. srpanj 2024 03:05