StoryEditor
balkan

Prvi slučaj majmunskih boginja u Crnoj Gori

Piše hina  /  31.07.2022., 16:15h

Crnogorski Institut za javno zdravlje objavio je u nedjelju da je u toj zemlji registriran prvi slučaj majmunskih boginja, te da je oboljeli pacijent dobrog zdravstvenog stanja.

Time se Crna Gora pridružila popisu od 79 država u kojima je registrirana ova bolest.

“Laboratorij Odjela za molekularnu dijagnostiku Instituta za javno zdravlje Crne Gore je u suradnji s Institutom za virusologiju, cjepiva i serume Torlak iz Beograda potvrdio prvi slučaj obolijevanja od majmunskih boginja”, priopćili su crnogorski epidemiolozi.

Istaknuli su da će nastaviti pratiti epidemiološku situaciju i u skladu s njom dalje obavještavati javnost.

“Također su obaviještene sve nadležne institucije u skladu s nacionalnim i međunarodnim protokolima”, ističe se u priopćenju.

U Španjolskoj su ovaj tjedan umrle prve dvije osobe u Europi od majmunskih boginja.

Računajući i dva smrtna slučaja u Španjolskoj, dosad je od svibnja u svijetu zabilježeno osam smrtnih slučajeva, od kojih prvih pet u Africi gdje je bolest endemska i prvi puta je otkrivena kod jednog muškarca 1970. Još jedan slučaj registriran je u Brazilu.

Većina zaraženih je u Europi gdje je 70 posto od 18.000 slučajeva detektiranih od početka svibnja, a 25 posto je u dvije Amerike, objavio je direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus.

U većini slučajeva, bolesnici su muškarci koji su imali spolne odnose s drugim muškarcima, relativno mladi i koji žive u gradovima.

Regionalni ured WHO-a za Europu objavio je u subotu da se može predvidjeti da će doći do povećanja broja smrti od majmunskih boginja.

Ipak, organizacija naglašava da su teške komplikacije vrlo rijetke.

Svjetska zdravstvena organizacija prošli tjedan objavila je da je epidemija majmunskih boginja globalna zdravstvena opasnost.

Dnevnik.ba

20. srpanj 2024 18:41