StoryEditor

Prvi slučaj bubonske kuge potvrđen u SAD-u, virus prešao s vjeverice na čovjeka

Piše D  /  20.07.2020., 01:07h

Science Times piše da su prvi ljudski slučajevi kuge došli iz Unutarnje Mongolije, gdje su vlasti u gradu u toj regiji na sjeveru Kine podigle početkom srpnja uzbunu nakon što je prijavljeno nekoliko slučajeva, prenosi Klix.ba.

Naime, među prvima su bila dva brata koja su hospitalizirana, a zarazili su se nakon što su konzumirali zaraženo meso svisca ili velike vjeverice.

Kineske vlasti su navele da će to područje držati na razini tri vrste upozorenja do kraja 2020. godine.

Od 2005. godine do danas bio je registriran 21 slučaj bubonske kuge u Coloradu. Već je pronađeno nekoliko zaraženih glodavaca u okruzima Jefferson, Adams i Broomfield.

Septična kuga je drugi najteži, a ipak najrjeđi oblik bubonske kuge, koju karakteriziraju simptomi groznice, bolova u trbuhu i krvarenja. Prsti, nožni prsti i nos obično pocrne zbog pretjeranog unutarnjeg krvarenja i može izazvati čak i smrtne posljedice.

Tako je ranije ovog ljeta prijavljeno da je jedna stanovnica Colorada dobila ovaj oblik bubonske kuge također nakon kontakta sa zaraženom vjevericom te da je riječ o jednom od tri oblika infekcije koju izaziva bakterija Yersinia pestis.

Iako je bubonska kuga poprilično ozbiljna i potrebno je pružiti hitnu medicinsku pomoć zaraženima, ohrabrujući je e podatak da nije lako zarazna. Najčešći oblik i simptom bubonske kuge je oticanje limfnih čvorova.

Kada je riječ o najnovijem slučaju bubonske kuge u Coloradu, zdravstveni dužnosnici su naveli da nema povećanog rizika za javno zdravlje, ali su apelirali na građane da se suzdrže od hranjenja glodavaca.

Zaraženi muškarac je u međuvremenu izliječen, a inače se u terapiji koristi pravilna uporaba antibiotika odmah nakon što se otkrije infekcija.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 07:36