Article_Top_970x250

Prvi put u BiH: Osuđeni silovatelji žrtvi dobrovoljno isplatili 30.000 KM

RATNI ZLOČINI

Prvi put u BiH: Osuđeni silovatelji žrtvi dobrovoljno isplatili 30.000 KM

ruj 17, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Ilustracija: Arhiva

Dvojica osuđenih za silovanje počinjeno tijekom rata dobrovoljno su, na ime naknade štete, oštećenoj isplatili 30.000 konvertibilnih maraka (KM), javlja Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Nedžla Šehić, odvjetnica koja je zastupala žrtvu silovanja u jednom od predmeta koji se vodio pred Državnim sudom, kaže da su dvojica osuđenih nakon izricanja pravomoćne presude dobrovoljno isplatili oštećenoj 30.000 KM.

Šehić ne želi govoriti o predmetu u kojem je po prvi put dobrovoljno isplaćena odšteta, kako bi zaštitila identitet svoje klijentice koja je svjedočila pod mjerama zaštite.

Kako kaže Šehić, u ovom predmetu je bila osigurana imovina osuđenih, iz kojih se mogao isplatiti imovinskopravni zahtjev. Pojašnjava da su u fazi istrage poduzete mjere privremenog osiguranja imovine, odnosno zabrana raspolaganja.

“Da nije bila upisana mjera raspolaganja imovinom nad stanom i autom, ne vjerujem da bi došlo do izmirenja. Imali smo osiguranu imovinu iz koje se mogao isplatiti imovinskopravni zahtjev”, kaže Šehić.

Do sada je pred Državnim sudom procesuirano više desetaka predmeta silovanja. Praksa Suda BiH u posljednje vrijeme je da uz sankciju, odredi i novčanu odštetu koju osuđeni mora isplatiti žrtvi silovanja.

Dnevnik.ba