Article_Top_970x250

Prvi kubici plina iz Hrvatske za brodsku Rafineriju u trećem kvartalu ove godine

sporazum o izgradnji direktnog plinovoda

Prvi kubici plina iz Hrvatske za brodsku Rafineriju u trećem kvartalu ove godine

sij 20, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić razgovarala je danas s članovima izaslanstva Rafinerije nafte Brod a.d i hrvatske kompanije Kroduks (Crodux) plin, s kojom Rafinerija ima sklopljen ugovor o snabdijevanju plinom i potpisan sporazum o izgradnji direktnog plinovoda.

Predstavnik Rafinerije nafte Brod Andrej Galicki je obavijestio Golić da su građevinski radovi na izgradnji unutarnje infrastrukture prirodnog plina u najvećem dijelu završeni, te da je planirano da prvi kubici plina kroz direktni plinovod u Rafineriju uđu u trećem kvartalu ove godine. 

Na sastanku u Banjoj Luci je predstavljen obim projekta plinifikacije Rafinerije nafte u Brodu, kao i rezultati ispitivanja stanja mosta preko Save, koji sada služi isključivo kao nosiva konstrukcija cjevovoda.

Prema tim istraživanjima, most zahtijeva sanaciju, koja podrazumijeva zamjenu svih čeličnih užadi mosta i držača cijevi, priopćeno je iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a, prenosi Fena.

Ispitivanja stanja produktovoda od Slobodnice (RH) do Rafinerije nafte Brod su pokazala da prenamjena postojećeg produktovoda u plinovod predstavlja rješenje koje je građevinski najjednostavnije, najprihvatljivije s aspekta zaštite životne sredine i najbrže izvodljivo.

Prenamjenom produktovoda u plinovod, ovaj objekt će, kako se tvrdi, dobiti status direktnog plinovoda.

Ministrica Golić je naglasila da podržava sve projekte koji doprinose smanjenju utjecaja industrijskih postrojenja na životnu sredinu, te podsjetila da je Ministarstvo već izdalo građevinsku dozvolu Rafineriji nafte Brod za izgradnju unutarnje infrastrukture prirodnoga plina.

-Radi pojednostavljivanja postupka i brže realizacije projekta, Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju će, u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima i dosadašnjom praksom, dati suglasnost nadležnom organu u Republici Hrvatskoj da izda odgovarajuće dozvole za sanaciju mosta i prenamjenu i sanaciju produktovoda. Također, u skladu sa svojim nadležnostima, pomoći ćemo da se osiguraju potrebne suglasnosti nadležnih organa na nivou BiH - rekla je Golić.

Dnevnik.ba

Tagovi: