StoryEditor

Prvi glavni revizor vatikanskih financija podnio ostavku

Piše D  /  30.07.2021., 02:28h

Prvi glavni revizor vatikanskih financija, Libero Milone, podnio je ostavku dvije godine nakon preuzimanja dužnosti, priopćila je u utorak Sveta Stolica, ne navodeći razlog odlaska tog glavnog čimbenika reforma koje papa Franjo želi provesti.

Milone je u ponedjeljak predao svoju ostavku na dužnost glavnog revizora. Sveti Otac ju je prihvatio. Tako se suradnja sa Svetom Stolicom završila sporazumno", piše u kratkom priopćenju. Sveta Stolica ističe da će "u najskorije vrijeme" pristupiti postupku traženja njegova zamjenika.

Libero Milone (68), računovodstveni i financijski stručnjak, talijanski laik koji je velik dio karijere proveo u revizorskoj kući Deloitte & Touche, u svibnju 2015. je imenovan na tu netom ustanovljenu dužnost glavnog revizora Svete Stolice.

Njegovim dolaskom formira se "trojka" zadužena za modernizaciju i nadzor gospodarskog i financijskog sustava Vatikana, uz australskog kardinala Georgea Pella, tajnika za gospodarstvo i njemačkog kardinala Reinharda Marxa, koordinatora Gospodarskog vijeća.

Talijanski mediji pišu da će Miloneov odlazak biti još jedan težak udarac za mons. Pella, kojega novi način rada nailazi na otpor u toj tisućljetnoj ustanovi s čvrsto ukorijenjenim navikama. Njegove su se ovlasti postupno smanjivale u zadnje dvije godine. Papa Franjo pokrenuo je od svog izbora 2013. seriju reformi kako bi raščistio stanje u često netransparentnim vatikanskim financijama, uključujući obnovu vatikanske banke.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 16:02