StoryEditor
perjanica df-a

Prvi do Komšića "pojasnio": Elektorski sustav može u SAD-u, ali ne i kod nas

Piše desk  /  02.12.2021., 13:46h
Potpredsjednik FBiH i jedan od glavnih Komšićevih suradnika u DF-u, Milan Dunović, komentirao je jučerašnje i današnje pregovore o Izbornom zakonu.

Milan Dunović (DF), potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine, koji je jučer i danas bio na pregovorima s međunarodnim predstavnicima u zgradi Izaslanstva EU, u izjavi nakon prvog jutrošnjeg sastanka kazao da pomak nije vidljiv nakon jučerašnjeg sastanka.

“Čak su to i verbalizirali na sastanku da je po zahtjevu HDZ-a stavljeno nešto na dnevni red o čemu treba govoriti. Jedna od tih stvari jest, kako su to predstavnici HDZ-a na sastanku i rekli, oni smatraju da presuda po apelaciji Bože Ljubića nije implementirana i da treba mijenjati Ustav FBiH. Tvrde da Ustav FBiH nije u skladu s Ustavom BiH”, naglasio je Dunović.

Dunović je istaknuo da je on rekao u ime DF-a da presuda po apelaciji Bože Ljubića jest implementirana jer je sporni član Izbornog zakona brisan po nalogu Ustavnog suda BiH.

“S druge strane, neozbiljno je govoriti da Ustav FBiH i Ustav BiH u tome što HDZ smatra za sporno nisu u suglasnosti jer vrlo dobro znamo da je Borjana Krišto svojevremeno pokrenula apelaciju da se ocijeni član Ustava FBiH pa je shvatila da tu ne postoji nikakav problem i tu istu apelaciju je povukla. Također, zabrinjava me što predstavnici NiP-a i SBB-a se po tom pitanju nisu izjasnili, a predstavnici SDP-a i Naše stranke su na tu temu govorili o deplasiranoj priči o Komisiji za vrijednosne papire koja je završena, Komisija je imenovana, ona funkcionira. Predstavnici SDP-a su čak rekli da je ovom momentu teško govoriti je li Ustav FBiH u skladu s Ustavom BiH, da ne smijemo iznositi subjektivne stavove. Smatram da to nisu subjektivni stavovi, ako ne poznajemo ustave, kako državni tako i entitetske, onda ne možemo voditi ozbiljne razgovore”, rekao je Dunović.

Kako kaže, sljedeći sastanak u zgradi Delegacije EU je zakazan za 7. prosinca gdje bi se sve političke stranke trebale izjasniti o onome o čemu se danas govorilo.

“Mislim da se DF vrlo precizno izjasnio i mislim da svi moramo biti vrlo svjesni onoga što se događa. Događa se ofenziva HDZ-a da se neke stvari urede po željama jedne političke stranke. Na jučerašnjem sastanku Palmer je govorio o, kako on reče, ‘varijabilnoj’ političkoj jedinici, što je isto ono što je i virtualna izborna jedinica, a to je prema mom uvjerenju isto što i treći entitet. Ja sam rekao da je to nama apsolutno neprihvatljivo, da je to segregacija građana po etničkom principu. On je naveo da je sličan primjer u SAD-u da kod elektorskih glasova nemaju svi jednakost glasa, što nije baš potpuno točno, ali sam rekao da se bez obzira na to u SAD-u prave regionalne izborne jedinice, a kod nas bi one bile zasnovane isključivo na etničkom principu. To je nešto što je nedopustivo”, poručio je Dunović.

Dnevnik.ba

29. lipanj 2022 17:03