StoryEditor
smrt "pape u miru"

Prvi dan nove godine u Vatikanu u znaku smrti Benedikta XVI.

Piše hina  /  01.01.2023., 18:00h

Papa Franjo u nedelju je predvodio obilježavanje tradicionalnog Svjetskog dana mira, no početak nove godine u Vatikanu zasjenila je smrt njegova prethodnika Benedikta XVI.

Franjo je predvodio misu u bazilici svetog Petra dok se tijelo Benedikta, koji je umro u subotu u 95. godini, pripremalo za trodnevno javno odavanje počasti u istoj crkvi. 

U nedjelju je Vatikan objavio prve slike pokojnog Benedikta koje ga prikazuju u crvenom i zlatnom liturgijskom ruhu, položenog u kapeli samostana u kojem je umro. 

Njegovo će tijelo bez ceremonije biti premješteno u baziliku, za razliku od smrti pape Ivana Pavla 2005. godine čije je tijelo preseljeno u svečanoj procesiji na otvorenom, uz televizijski prijenos u cijelom svijetu. 

Sukladno Benediktovim željama, njegov će sprovod u četvrtak biti jednostavan i svečan. Bit će to prvi put nakon mnogo stoljeća da će aktualni papa predvoditi ispraćaj svog prethodnika. Benedikt, koji je odstupio 2013., bio je prvi papa u 600 godina koji je donio takvu odluku. 

Na prvi dan godine obilježava se i blagdan Majke Božje koju je Franjo u svojoj propovijedi zamolio da prati "ljubljenog" papu emeritusa Benedikta "na njegovom prijelazu s ovoga svijeta k Bogu".

Papa Franjo odao je dirljivu počast svom prethodniku, "ljubaznom" Benediktu XVI. za kojeg je rekao da je "tako plemenita i ljubazna osoba". 

"Osjećamo toliku zahvalnost u našim srcima", rekao je Papa rođen u Argentini, istaknuvši da "samo Bog poznaje vrijednost i snagu njegove zagovorne molitve, njegove žrtve što ju je podnio za dobrobit Crkve".

Pohvala, ali i kritika za Benedikta

Vatikan je u subotu navečer objavio duhovnu oporuku koju je Benedikt sastavio 2006. i u kojoj je zatražio "oprost" od svih koje je "povrijedio". Ne zna se zašto Benedikt nije ažurirao tu oporuku od tada do danas. 

"Sve koje sam na ovaj ili na onaj način povrijedio, od svega srca molim da mi oprostite", napisao je Ratzinger, papa od 2005. do 2013., u tekstu s nadnevkom 29. kolovoza 2006., što ga je Vatikan objavio u subotu navečer. 

No dok su svjetski čelnici i vjernici nastavili odavati počast bivšem papi, drugi su vrlo kritični prema njegovu pontifikatu.

Neki su se prisjetili stroge kazne koju je izrekao progresivnim teolozima, osobito u Latinskoj Americi, dok je bio voditelj vatikanskog doktrinarnog odjela pod papom Ivanom Pavlom II. Ti su postupci potaknuli liberalne katolike da tadašnjeg kardinala Josepha Ratzingera prozovu "Božjim rottweilerom".

I dok neki Benediktu pripisuju zasluge za važne korake u formaliziranju vatikanske reakcije na spolno zlostavljanje koje su provodili neki svećenici, skupine žrtava optužuju ga da je štitio Crkvu pod svaku cijenu. Skupina za borbu protiv zlostavljanja SNAP tako je priopćila da je, prema njezinom mišljenju, papa Benedikt XVI., baš kao i Ivan Pavao II., bio više zabrinut zbog „srozavanja ugleda  Crkve” i financijskih tokova nego što ga je zanimalo traženje istinskog oprosta od žrtava. 

Povezane vijesti

21. travanj 2024 16:25