StoryEditor

Prve žrtve vrućine u Italiji, požari u Španjolskoj i Francuskoj

Piše D  /  29.06.2019., 09:06h

U tom gradu je značajno povećano i korištenje električne energije zbog rada klima-uređaja, zbog čega povremeno dolazi do „zamračenja“ trgovina i restorana, prenosi Reuters.

S druge strane, stotine vatrogasaca bore se s požarima na jugu Francuske, posebno u pokrajini Gard, gdje je registrirano čak 45,9 stupnjeva i gdje je izgorjelo oko 600 hektara zemlje i uništeni deseci kuća i vozila, kako tvrde nadležne službe.

U gašenju požara sudjeluje 700 vatrogasaca i 10 aviona, a zatvoreno je nekoliko puteva.

Francuski mediji prenijeli su da je jedan muškarac uhićen zbog izazivanja požara u Gardu.

U Parizu je, također, izmjerena rekordna temperatura u ovoj godini, a vlasti su izdale zabranu vožnje starijih automobila kako bi se bar malo suzbilo zagađenje izazvano vrućinama.

Širom Španjlske zabilježene su vrlo visoke temperature od 43 stupnja u pojedinim područjima.

U 40 od ukupno 50 španjolskih regija na snazi je crveni meteoalarm, dok se razmatra proglašenje ekstremno rizičnog stanja u sedam regija.

Na sjeveroistoku Španjolske, u Gironi, temperatura je dostigla 43,9 stupnjeva, dok je katalonska vlada priopćila da je uspjela obuzdati 90 posto požara koji su zahvatili više od 60 kvadratnih kilometara zemljišta u sjeveroistočnoj pokrajini Tarragona.

Kako je navedeno, aktivna su još dva požara u središnjem dijelu Toleda.

I u Velikoj Britaniji danas je najtopliji dan od početka godine, s temperaturama koje dostižu 35 stupnjeva.

Svjetska meteorološka organizacija priopćila je da je 2019. godina na putu da bude najtoplija godina, dok bi period od 2015. do 2019. godine bio proglašen za najtopliji petogodišnji period.

Ta organizacija je navela i da je toplotni val koji je pogodio Europu, „apsolutno dosljedan“ ekstremima koji su povezani s utjecajem emisije plinova u uvjetima "efekta staklenika", prenosi Al Jazeera.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 14:35