StoryEditor

Prve isplate egzistencijalne novčane pomoći za branitelje u listopadu

Piše D  /  05.09.2019., 09:09h

Kaže da bi prve isplate trebale biti početkom listopda. Podsjećamo, pravo na egzistencijalnu novčanu pomoć prema Zakonu o pravima razvojačenih branitelja i njihovih obitelji imaju branitelji s navršenih 57 godina i više, čiji mjesečni prihodi ne prelaze 170 KM, a koji su najmanje 12 mjeseci na zavodu za zapošljavanje. 

- Prema posljednjim podacima blizu 14.000 razvojačenih branitelja je pokrenulo proceduru za dobivanje egzistencijalne novčane pomoći. Mi očekujemo da bi u prvoj godini primjene Zakona o razvojačenim braniteljima moglo biti do 20 tisuća branitelja s egzistencijalnom novčanom pomoći, i naša procjena je da ne bi trebali preći taj iznos. To znači da će ova osigurana sredstva biti dovoljna, da nećemo morati umanjivati isplatni koeficijent - rekao je Bukvarević. 

- Već prva rješenja stižu iz općinskih službi za braniteljsko - invalidsku zaštitu. Očekujem da će to biti završeno na razini federalnog ministarstva u najkraćem mogućem roku. I da će prema trezoru biti upućeno krajem rujna, a prve isplate u listopadu - rekao je Bukvarević. 

Zakonom je predviđeno da naknada iznosi prema zbroju mjeseci provedenih u oružanim snagama, a za svaki mjesec se računa pet KM. Primjera radi, ako je branitelj u vojsci proveo 36 mjeseci, dobivat će mjesečno 180 KM. 

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 14:54