StoryEditor

Prva žrtva korone izvan Azije: Žena umrla u Francuskoj

Piše D  /  15.02.2020., 11:02h

Kineska turistkinja prva je žrtva korona virusa u Europi, javlja BBC. 

Kako se navodi, žena (80) je umrla u Francuskoj nakon što se zarazila kod kuće. U Francusku je stigla 16. siječnja iz provincije Hubei, koja je epicentar zaraze. 

U karanteni je završila 25. siječnja. Virus je dosad ubio samo troje ljudi izvan Kine, a žrtve su bile također u Aziji - na Filipinima, Japanu i u Hong Kongu.

Od korona virusa dosad je umrlo više od 1500 ljudi.

Još 67 putnika na kruzeru Diamond Princess u Japanu testirano je pozitivno na koronavirus, potvrdio je japanski ministar zdravstva Katsunobu Kato u subotu, dok je SAD objavio da šalje zrakoplov po američke putnike na kruzeru, prenose 24sata.

Američko veleposlanstvo u Tokiju navelo je u pismu putnicima da će zrakoplov stići u Japan navečer 16. veljače.

Veleposlanstvo je preporučilo da se, iz "predostrožnosti", američki državljani vrate kući gdje će biti podvrgnuti daljnjim pretragama. Američki putnici s kruzera bit će, po povratku, u karanteni 14 dana.

- Razumijemo da je ovo frustrirajuće i promjena plana, ali ove mjere su sukladne našim pažljivim politikama čiji je cilj ograničiti potencijalno širenje bolesti - stoji u pismu. 

Dodaje se kako se putnici, ako napuste brod, neće moći "vratiti se u SAD određeno vrijeme" te da će Centar za kontrolu i prevenciju bolesti donijeti "konačnu odluku" po tom pitanju.

Karantena na brodu završava 19. veljače.

Kruzer je u karanteni od pristanka u Yokohamu 3. veljače, nakon što je koronavirus potvrđen kod jednog putnika u Hong Kongu.

Na kruzeru je tada bilo oko 3 500 putnika, a gotovo 300 već ih je zaraženo koronavirusom, što je najveći broj zaraženih tim virusom izvan Kine, te su smješteni u japanske bolnice.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 10:28