StoryEditor

Prva dovršena cijev Sjevernog toka 2 puni se plinom

Piše D  /  11.06.2021., 01:06h

Kompanija Sjeverni tok 2 priprema od petka punjenje prve dovršene cijevi plinovoda s plinom, iako će proći još nekoliko mjeseci da plin poteče.

Ruski predsjednik Vladimir Putin objavio je prošli tjedan da su postavljene cijevi za prvi krak plinovoda. Zavarivanje dva kraja u moru još je moralo biti dovršeno, ali je sada spojen plinovod od Lumbina u sjeveroistočnoj Njemačkoj do Rusije, rekla je tvrtka.

Rad na drugom kraku plinovoda nastavlja se. Putin je prošloga tjedna kazao da bi drugi krak mogao biti dovršen u roku od dva mjeseca, a ruska vlada rekla je više puta da će plinovod biti gotov do kraja godine.

Sjevernim tokom 2 će u Njemačku biti dostavljeno 55 milijardi kubičnih metara ruskog plina. Projekt vrijedan više milijardi dolara vjerojatno će biti i tema sastanka američkog predsjednika Joea Bidena i kancelarke Angele Merkel na marginama samita G7, što će biti njihov prvi sastanak uživo.

U svibnju je SAD dijelom odustao od dugogodišnjeg protivljenja plinovodu te je ukinuo sankcije protiv tvrtke koja gradi Sjeverni tok 2 kako ne bi narušio odnose s Njemačkom. SAD strahuje da će Sjeverni tok 2 učiniti Europu ovisnom o ruskom plinu.

Zagovornici plinovoda Sjeverni tok 2 tvrde da SAD samo traži prilike za prodaju vlastitog ukapljenog plina Europi, prenosi Hina.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 23:52