StoryEditor
Olena Zelenska

Prva dama Ukrajine: "Svi Ukrajinci će zbog ovog rata ojačati"

Piše desk  /  25.11.2022., 08:31h

Ukrajinska prva dama Olena Zelenska kaže za BBC da će Ukrajina izdržati nadolazeću zimu unatoč hladnoći i nestanku struje izazvanom ruskim projektilima, te da će se nastaviti boriti u, kako ona opisuje, ratu svjetonazora, jer - bez pobjede ne može biti mira", tvrdi.

Zelenska je u velikom intervjuu za BBC poručila da su "Ukrajinci spremni ovo podnijeti". "Imali smo toliko strašnih izazova, vidjeli toliko žrtava, toliko razaranja, da nestanci struje nisu najgora stvar koja nam se može dogoditi", rekla je Zelenska i podsjetila na nedavnu anketu u kojoj je devedeset posto Ukrajinaca reklo da je spremno živjeti s nestašicom energije dvije do tri godine ako vide perspektivu pridruživanja Europskoj uniji. 

"Znate, lako je trčati maraton kada znate koliko kilometara ima", kaže Zelenska. Ipak, u ovom slučaju Ukrajinci ne znaju udaljenost koju moraju pretrčati. "Ponekad može biti jako teško, ali postoje neke nove emocije koje nam pomažu da izdržimo", kaže ona. 

"Svi Ukrajinci će zbog ovog rata ojačati", stoički predviđa prva dama Ukrajine, piše BBC. Zelenska u intervjuu koji je trajao gotovo sat vremena nije htjela reći kada je obitelj Zelenski posljednji put zajedno večerala. "To se ovih dana događa vrlo rijetko, vrlo rijetko", kaže ona.

"Živim odvojeno sa svojom djecom, a moj suprug živi na poslu", objašnjava Zelenska. "Najviše nam nedostaju jednostavne stvari - sjediti, ne gledajući na sat, koliko god želimo."

"Bez pobjede neće biti mira"

Zelenska je oprezna odgovarajući na pitanja o kraju rata. "Svima je jasno da bez pobjede neće biti mira. Bio bi to lažni mir i ne bi dugo trajao", kaže, pa odgovara na pitanje što za nju znači pobjeda.

"Povratak u normalan život... Ponekad se čini da smo sve stavili na pauzu", odgovara prva dama Ukrajine bez oklijevanja. To bi značio i drugačiji život s mužem, nastavlja novinarka BBC-ja. "Nismo samo supružnici. Sa sigurnošću mogu reći da smo najbolji prijatelji", dodaje Zelenska. 

Životi ukrajinskog predsjednika i prve dame odavno su isprepleteni. Krenulo je sa srednjoškolskom ljubavi, nastavili su raditi zajedno na komediji i u TV studiju. On je bio komičar, a ona, iza pozornice, scenaristica. Kad se prije tri godine kandidirao za predsjednika, jasno je dala do znanja da to nije život kakav želi. Ali ovaj ju je rat gurnuo u središte pozornosti na globalnoj pozornici. 

Nakon što su ruski projektili počeli padati na Kijev u ranim jutarnjim satima 24. veljače, Olena Zelenska provela je mjesece skrivajući se na tajnim lokacijama sa svojom djecom. Pojavila se u javnosti 8. svibnja, na Majčin dan u Ukrajini i mnogim drugim zemljama, kada se pridružila prvoj dami SAD-a Jill Biden u prihvatilištu za prognanike u relativno sigurnom gradu Lavovu na zapadu Ukrajine. 

Sada je stalno u javnosti, pojavljuje se u govorima na Zoomu, ili ponekad osobno, sa svojom elegantno isfeniranom kosom i klasičnim košuljama ili sakoima, piše BBC. "Sa sramežljivim osmijehom koji ustupa mjesto snažno sročenim govorima koji dolaze od majke, kćeri, prve dame", dodaje BBC. 

Je li Zelenska pretjerala kad je u Kongresu tražila oružje od Amerikanaca?

Kad je američki Kongres u srpnju dvaput pljeskao ukrajinskom čelniku, za govornicom nije bio predsjednik Zelenski. On nije putovao otkad je Rusija krenula s invazijom. Bila je to Olena Zelenska, njegova supruga. A prva strana prva dama koja je dobila privilegiju obraćanja američkom zakonodavnom tijelu nikada nije voljela javno govoriti.

"Bila sam uplašena", priznaje. "Ali, razumjela sam ovu misiju, bilo je nemoguće propustiti priliku", kratko je dodala. Naglasila je, kao i uvijek, duboku patnju ukrajinske djece, osuđujući ono što je nazvala ruskim "igrama gladi". Zatim je otišla mnogo dalje, tražeći od američkog Kongresa, usred Kongresa, da pošalje Ukrajini oružje. 

Je li prva dama, bez službenih ovlasti, prešla granicu?, pita se novinarka BBC-ja. "To nije bila politika. To je bilo ono što sam imala za reći", kaže Zelenska. "Tražila sam oružje, ne da napadam, nego da spriječim da naša djeca budu ubijena u svojim domovima", dodaje. 

Godinu dana prije ovih važnih mjeseci, Olena Zelenska već je uspostavila Summit prvih dama i gospode. Sada je to moćna globalna mreža koja je pomogla evakuirati ukrajinsku djecu kojoj je potrebno liječenje od raka i pružiti im mogućnosti za obrazovanje. Uredila je pristup ukrajinskim knjigama u zemljama koje su prihvatile milijune ukrajinskih žena i djece prisiljene na bijeg - bez svojih muževa, kojima je zabranjen odlazak u vrijeme rata.

Novinarka BBC-ja ju je pitala osjeća li se sada "umor" u drugim prijestolnicama jer ova kriza gura cijene energije i hrane preko graica. "Ne osjećam da su umorni od nas. Svi oni razumiju da ovo nije samo rat u Ukrajini. To je rat svjetonazora."

"Njezina istaknuta uloga čini je najvidljivijim licem razorenog društva u kojem žene posvuda preuzimaju nove uloge, od borbi na bojišnici do preuzimanja odgovornosti kao samohranih roditelja. Provjerite bilo koji dokument UN-a o ukrajinskom društvu prije rata i koristi jezik poput "patrijarhalno", "tradicionalno", s ulogama žena ograničenim spolom", piše BBC-jeva novinarka. 

"Ne možemo izdati one koji su na okupiranim teritorijima"

Olena Zelenska je uvjerena da se ukrajinsko društvo mijenjalo i prije nego što je rat počeo, a da se ta promjena sada ubrzava. "Kuhinja, djeca, crkva - to više nije za naše društvo. Žena koja je to proživjela neće napraviti korak nazad." Njezina novoosnovana Zaklada Olena Zelenska bavi se najtežim izazovima uključujući mentalno zdravlje i obiteljsko nasilje. Koliko rat može očvrsnuti pojedince, toliko ih može i razdvojiti.

Kao odraz sve jačeg javnog gledišta dok se stalno pojavljuju optužbe i dokazi o ruskim ratnim zločinima, dok su cijeli gradovi i mjesta srušeni na zemlju, ona inzistira: "Ne možemo izdati one koji su sada na okupiranim teritorijima. Ne možemo ostaviti ljude koji čekaju oslobođenje."

Ona žuri dodati: "Ovo nije politički stav predsjednika ili vlade. Ovo je stav Ukrajinaca."

Novinarka BBC-ja kaže da je njeno prvo pitanje Zelenskoj u ovom intervjuu bilo "Kako si?" te da joj je prva dama Ukrajine odgovorila da je za sve Ukrajince njihov odgovor "Držimo se."  Ali, koliko dugo? To je pitanje na koje nitko ne može odgovoriti, zaključila je BBC-jeva novinarka ovaj dugi intervju.

Zelenski: Nema rješenja ako se Rusi ne povuku

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski je za Financial Times rekao da nova ruska strategija uništavanja ukrajinske infrastrukture neće oslabiti njihovu odlučnost u oslobađanju teritorija. 

Suprotstavljajući se zapadnim strahovima od eskalacije, ukrajinski predsjednik inzistirao je da neće biti trajnog rješenja rata ako se Rusija ne povuče sa svih teritorija koje je okupirala.

Moskva je od prošlog mjeseca pojačala kampanju bombardiranja ukrajinske kritične infrastrukture, nadajući se da će prisiliti Kijev na ustupke unatoč napredovanju na bojnom polju.

Dnevnik.ba

25. studeni 2022 08:31