Article_Top_970x250

Prozor-Rama: 39.000 KM za biznise žena iz marginaliziranih grupa

pružanje podrške

Prozor-Rama: 39.000 KM za biznise žena iz marginaliziranih grupa

lis 21, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

USAID-ov Program podrške marginaliziranim grupama u suradnji s Općinom Prozor-Rama osigurao je 39.000 maraka za pružanje podrške u pokretanju i razvoju biznisa žena iz marginaliziranih grupa.

Ugovori o dodjeli sredstava bit će potpisani s pet žena u Uredu načelnika Općine Prozor-Rama u utorak, 22. listopada, u 12 sati.

Biznisi će biti pokrenuti u oblasti proizvodnje, turizma, ugostiteljstva, poljoprivrede i uslužnih djelatnosti, a poduzetnicama će biti pružena financijska i mentorska podrška u pokretanju i održavanju biznisa, priopćeno je iz USAID-a.

Riječ je o podršci u razvoju biznisa za žene s invaliditetom, majke osoba s invaliditetom, žene iz ruralnih područja, žrtve nasilja te nezaposlene mlade žene.

Sredstva se dodjeljuju kroz Fond za podršku razvoju biznisa marginaliziranih grupa žena koji je osnovan početkom 2017. godine i kroz koji je do sada podržano više od stotinu biznisa.

Rezultati dosadašnjeg djelovanja Fonda vidljivi su kroz održive biznise koji i dalje rastu, značajno povećanje kućnog budžeta i otvaranje novih radnih mjesta.

Kreiranjem Fonda između USAID/PPMG i partnera nastoje se stvoriti prilike za održivi razvoj poduzetništva marginaliziranih grupa žena, kroz poticanje na samozapošljavanje, te njihovo veće i lakše uključivanje u poduzetništvo i kreiranje novih radnih mjesta, prenosi FENA.

Dnevnik.ba

Tagovi: