StoryEditor

​Provjera diploma svih uposlenih nezakonita i štetna za javni interes

Piše D  /  09.02.2019., 01:02h

Generaliziranje i dovođenje pod sumnju svih javnih isprava na ovakav način štetno je i za javni interes, jer se takvim postupanjem narušava pravna sigurnost, navodi se u mišljenju.

Kenan Vehabović, tajnik Zajedničke službe Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, prvi je pokrenuo inicijativu provjera diploma svih uposlenih u instituciji u kojoj radi. Uslijedile su onda i reakcije drugih – Vlade FBiH, naprimjer, ali i nekih županija i općina.

Činilo se da bi se tako moglo stati u kraj onima koji su mislili da su krivotvorenim ili na drugi način spornim diplomama, prevarili svoje poslodavce – dakle, državu, i priskrbili posao na državnim jaslama. Ali, da to neće biti baš jednostavno, pokazalo se nakon mišljenja Agencije za zaštitu osobnih podataka BiH.

Dovoditi u sumnju diplome svih zaposlenih i na svojevrstan način ih kriminalizirati je neprihvatljivo, kaže direktor Agencije Petar Kovačević: “Naveli smo da ni javni interes ovo ne podržava, da se javne isprave ne prihvataju, kao što sam rekao, i da se dovodi u pitanje pravna sigurnost, da vi ne možete ništa dokazati bilo kojom javnom ispravom, da li je to u pitanju diploma, svjedočanstvo, osobna iskaznica, potvrda organa. To je nešto što je neprihvatljivo”. “Narušena je pravna sigurnost ako se provjeri neka javna isprava, a nije narušena pravna sigurnost ukoliko se u postupku utvrdi da imamo neku lažnu diplomu ili neku neispravnu javnu ispravu? To nije narušena pravna sigurnost”, pita Vehabović.

U Agenciji, kažu, nisu protiv provjere diploma, ali na zakonit način. Ako postoji konkretna sumnja u falsifikat ili neku nezakonitost, tek onda bi postojao opravdan razlog za daljnje provjere. Osim toga, to su trebale provjeravati i komisije tijekom zapošljavanja. Ali u Tajništvu Parlamentarne skupštine BiH ne misle stati. “Mi ćemo se obratiti instituciji ombudsmena jer su rekli da je narušeno ljudsko dostaojanstvo”, najavljuje Vehabović. Sličnu inicijativu pokrenula je i Vlada FBiH.

Federalna ministarstva pravde te znanosti i obrazovanja trebaju sačiniti konkretan strateški dokument u kojem će biti definirane sve potrebne mjere i aktivnosti te njihovi nositelji s ciljem provođenja valjane revizije. “Moramo biti otvoreni za svako konstruktivno rješenje i mišljenje, kao i svaki konkretan prijedlog i sugestiju, posebno mjerodavnih institucija. No, stvari su se pokrenule i moramo nastaviti dalje, što ne znači da ćemo provoditi nešto što je protivno važeći zakonskim propisima ili što narušava pravnu sigurnost”, stoji u priopćenju Ministarstva obrazovanja i znanosti FBiH.

“Ako bi se ovo dozvolilo da se ovako, to bi isto bilo – evo, imamo ubojstvo u Konjicu – da policija ide po kućama, ulazi bez ikakvog reda, samo zato što je bio zločin tu. Ili da se ljudi prilsuškuju, samo zato što ima kriminala. Mora postojati valjan razlog”, upozorava Kovačević. Nezakonitosti u ovoj sferi zasad istražuju samo novinari i policija.

SIPA je danas Tužiteljstvu Unsko-sanske županije predala 5 od ukupno 9 uhićenih osoba u akciji Pečat, koje su osumnjičene da su krivotvorili diplome i svjedočanstva. Između ostalog, tijekom pretresa je pronađeno i izuzeto 12 diploma o završenoj srednjoj školi, 12 svjedočanstava o završenom razredu srednje škole, dvije originalne diplome više poslovne škole i 4 uvjerenja o završenoj osnovnoj školi, prenosi Federalna.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 19:37