Article_Top_970x250

Protive se podjeli BiH, pozvali na implementaciju izbornih i ograničenih ustavnih reformi, podržavaju Schmidta

šefovi diplomacija g7

Protive se podjeli BiH, pozvali na implementaciju izbornih i ograničenih ustavnih reformi, podržavaju Schmidta

svibnja 06, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: eeas.europa.eu

Ministri vanjskih poslova i razvoja zemalja članica Grupe G7 i visoki predstavnik za vanjsku politiku Europske unije istaknuli su nakon jučerašnjeg sastanka kako se snažno protive pokušajima podrivanja teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, te su pozvali vlasti u zemlji da rade na reformama.

Bosna i Hercegovina, odnosno regija zapadnog Balkana, našla se na dnevnom redu među prioritetnim temama, a dužnosnici su, kako prenosi N1, poručili kako bi prekrajanje granica po etničkim linijama proizvelo prijetnju regionalnoj sigurnosti.

“Neopravdana nagađanja o promjenama granica duž etničkih linija nisu rješenje za izazove s kojima se suočava regija. Takve promjene predstavljale bi prijetnju regionalnoj sigurnosti. Odlučno odbijamo svaki pokušaj podrivanja teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine,” istaknuli su visoki dužnosnici.

Pozvali su nadležne u BiH da implementiraju “izborne i ograničene ustavne reforme” kao i odluke Europskog suda za ljudska prava, te da blisko surađuju s OSCE Uredom za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) i Venecijanskom komisijom, kako bi zemlju približili realizaciji demokratskih aspiracija.

Dužnosnici su također pozdravili kandidaturu njemačkog kandidata za poziciju Visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

Dnevnik.ba