StoryEditor
NEMAR, PROPUŠTANJE..

Protiv tri glavna tužitelja podnesene tužbe Uredu disciplinskog tužitelja VSTV-a

Piše desk  /  30.11.2021., 19:59h
Ured disciplinskog tužitelja Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BIH je podnio disciplinske tužbe Prvostupanjskim komisijama VSTV-a protiv tri glavna tužitelja Tužiteljstva BiH, potvrđeno je za Klix.ba.

Disciplinske tužbe su podnesene protiv Mahmuta Švrake, glavnog republičkog tužitelja Republičkog tužiteljstva Republike Srpske, zatim Mirsada Bilajca, glavnog tužitelja Kantonalnog tužiteljstva Bosansko-podrinjskog kantona i Žarka Milića, glavnog okružnog tužitelja Okružnog javnog tužiteljstva u Trebinju.

Mahmut Švraka je prijavljen zbog disciplinskih prekršaja iz člana 57. Zakona o VSTV-u BiH točka 8: "nemar ili nepažnja u vršenju službenih dužnosti" i točka 17: "propuštanje, iz neopravdanih razloga, da postupi u skladu s odlukama, naredbama ili zahtjevima Vijeća."

Prva točka disciplinske tužbe protiv tuženog odnosi se na svjesno zanemarivanje obaveze i naloga Vijeća da se predmeti tužilaštva raspoređuju u rad tužiocima putem automatskog sistema raspodjele (TCMS) najmanje u posljednjih pet godina perioda njegovog mandata na funkciji glavnog republičkog tužioca.

Druga točka disciplinske tužbe se tiče propuštanja da kao rukovoditelj tužiteljstva primjenom odredaba Zakona o zaštiti tajnih podataka osigura pokretanje postupka personalnih sigurnosnih provjera osoblja tužiteljstva koje rukuje tajnim podacima, kao i naloga Vijeća da sve pravosudne institucije u BiH provedu sve obveze i mjere navedenog Zakona.

Mirsad Bilajac je prijavljen zbog disciplinskih prekršaja iz člana 57. Zakona o VSTV-u BiH točka 8: „nemar ili nepažnja u vršenju službenih dužnosti “ i točka 17: „propuštanje, iz neopravdanih razloga, da postupi u skladu s odlukama, naredbama ili zahtjevima Vijeća“.

Prva točka disciplinske tužbe protiv tuženog odnosi se na svjesno zanemarivanje obveze i naloga Vijeća da se predmeti tužiteljstva raspoređuju u rad tužiteljskim putem automatskog sistema raspodjele (TCMS) najmanje u posljednjih pet godina perioda njegovog mandata na dužnosti glavnog kantonalnog tužitelja.

Druga točka disciplinske tužbe se tiče propuštanja da kao rukovodilac tužilaštva primjenom odredaba Zakona o zaštiti tajnih podataka osigura pokretanje postupka personalnih sigurnosnih provjera osoblja tužilaštva koje rukuje tajnim podacima, kao i naloga Vijeća da sve pravosudne institucije u BiH provedu sve obaveze i mjere navedenog Zakona.

Žarko Milić je prijavljen zbog disciplinskog prekršaja iz člana 57. Zakona o VSTV-u BiH točka 8: "nemar ili nepažnja u vršenju službenih dužnosti “

Prva točka disciplinske tužbe protiv tuženog odnosi se na svjesno zanemarivanje obveze da se predmeti tužiteljstva raspoređuju u rad tužiteljima putem automatskog sistema raspodjele (TCMS) u periodu od jedne godine i pet mjeseci tijekom njegovog mandata na funkciji glavnog okružnog tužitelja.

Druga točka se tiče propuštanja da kao rukovodilac tužiteljstva primjenom odredaba Zakona o zaštiti tajnih podataka osigura blagovremeno pokretanje postupka personalnih sigurnosnih provjera osoblja tužiteljstva koje rukuje tajnim podacima u periodu od jedne godine i devet mjeseci tijekom njegovog mandata glavnog okružnog tužitelja.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 08:49