StoryEditor

Protiv pripadnika HRZ podignuta optužnica: Vojnim helikopterom otišli u krivolov na vepra

Piše D  /  22.11.2018., 10:11h

Pripadnici Hrvatskog ratnog zrakoplovstva su nakon obuke u Divuljama u ožujku sjeli u vojni helikopter i njime otišli u krivolov na vepra na Dinari.

Protiv pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva koji su to napravili podignuta je optužnica, ali Ministarstvo obrane, kojem je na čelu ministar Damir Krstičević, o tome uopće nije obavijestilo javnost, već su reagirali tek na upit medija, kako je objavio Dnevnik.hr.

- Nakon predmetnog događaja Vojna policija provela kriminalističko istraživanje te je o istom izvijestila nadležno Općinsko državno odvjetništvo, temeljem čega je podignuta optužnica - stoji u odgovoru iz Krstičevićevog ministarstva.

Vojnici iz Hrvatskog ratnog zrakoplovstva sami su snimili lov na vepra, a upravo zahvaljujući toj snimci te iskazima vojnoj policiji i ostalim dokazima protiv njih je podignuta optužnica.

MORH navodi kako se radi o nekolicini pripadnika ratnog zrakoplovstva koje se u optužnici sumnjiči za kazneno djelo protuzakonitog lova iz članka 204. st. 2.Kaznenog zakona.

- Predmetni događaj dogodio se nakon planirane obuke prilikom povratka u vojarnu, u nenaseljenom planinskom dijelu. U helikopteru su se nalazila i dva pripadnika Zapovjedništva specijalnih snaga OSRH, no utvrđeno je kako oni nisu izravno sudjelovali u počinjenju kaznenog djela te protiv istih nadležno odvjetništvo nije podignulo optužnicu - poručili su iz MORH-a.

Iz Ministarstvu obrane su poručili i da su protiv njih pokrenuti i stegovni postupci pred Vojnostegovnim sudom.

- Napominjemo kako je riječ o izdvojenom slučaju nedopustivog ponašanja pojedinaca te se ne može govoriti o kolektivnoj odgovornosti pripadnika Hrvatske vojske. Naglašavamo da se u Ministarstvu obrane i Oružanim snagama svaki stegovni prekršaj, bez iznimke, sankcionira u skladu sa zakonskom regulativom - stoji na kraju odgovora MORH-a.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 19:32