StoryEditor

Protiv izbora Zlate Đurđević nije samo HDZ, evo tko će joj sve uskratiti podršku

Piše D  /  27.03.2021., 09:03h

U saborskom klubu Domovinskog pokreta je 9 zastupnika od 76, koliko je Đurđević potrebno za dolazak na čelo Vrhovnog suda. Međutim, i prije nego što su vidjeli program koji bi Đurđević tek trebala ponuditi na javnom pozivu DSV-a, u klubu je, kako se sada čini, nisu skloni podržati. Predsjednik Kluba Domovinskog pokreta Stephen Bartulica je rekao za Jutarnji list  da su članovi toga kluba već imali kritika na njezin račun.

"O tome smo u Klubu razgovarali tek neformalno, ali bliže smo stavu protiv njezina izbora na čelo Vrhovnog suda nego za. Više je razloga zbog kojih smo protiv", rekao je Bartulica.

Na molbu da precizira koji su to razlozi, Bartulica je rekao: "Problematični su neki njezini stavovi koje je iznosila, prije svega onaj oko izručenja Perkovića i Mustača njemačkom pravosuđu. Nisam siguran da s njom dijelimo neke osnovne stvari."

Predsjednik Kluba Hrvatskih suverenista Hrvoje Zekanović u izjavi za Jutarnji list bio je decidiran: "Niti jedan od četvero zastupnika našeg kluba neće podržati njezin izbor. Mi smo jedini od svih klubova dosad koji je jasno rekao da ćemo glasati protiv nje. Ovi u Domovinskom pokretu još uvijek su nejasni o tom pitanju, ali mi smo jasni".

Liberalna politika

Na pitanje zašto se protive izboru Zlate Đurđević i prije nego što su vidjeli njezin program s kojim će se javiti na javni poziv, Zekanović je rekao: "Ona je eksponent politike Zorana Milanovića. Potpuno nam je neprihvatljiva i njezina pravna analiza o izručenju Mustača i Perkovića njemačkom pravosuđu. Ona je pravi eksponent globalističke neoliberalne politike."

Na pitanje znači li to da bi i bilo kojeg drugog kandidata kojeg bi za tu dužnost predložio predsjednik Milanović gledali kao na eksponenta njegove politike, Zekanović je odgovorio: "Ako će predložiti nekoga tko je više suverenist, vidjet ćemo..."

A može li Đurđević računati s podrškom osmero zastupnika iz kluba Mosta? "O tome u našem klubu još nismo raspravljali. O njoj kao kandidatkinji nisam čuo ništa kompromitirajuće, ali za mene je problematično njezino stajalište koje je iznijela oko izručenja visokopozicioniranih pripadnika Udbe njemačkom pravosuđu. Ne mogu vam reći ništa decidirano dok ne vidimo tko će biti ostali kandidati i kakve će programe imati", kazao je zastupnik Mosta Nikola Grmoja.

Pravno nasilje

Klub Centar - Građansko-liberalni savez ima tri glasa, ali je Dalija Orešković rekla da sa zastupnicama Marijanom Puljak i Ankom Mrak Taritaš iz kluba o tome još nije razgovarala. "Znat ćemo kad vidimo tko će se sve javiti na javni poziv, kad analiziramo programe. Nadam se da i drugi kvalitetni kandidati kojih sigurno ima među 1710 sudaca neće biti obeshrabreni ružnim porukama na račun pravosuđa koje je politika poslala i da će se javiti na ponovljeni javni poziv. Bojim se, nažalost, da se neće gledati programi i životopisi kandidata, nego jesu li bliži onom ili ovom političkom brdu ili taboru", kazala je Orešković.

A premijer Plenković je na jučerašnjoj konferenciji ponovio da je za HDZ priča o kandidaturi Zlate Đurđević završena i da podršku HDZ-a neće dobiti. Zlata Đurđević, istaknuo je, "neće biti izabrana, bit će netko drugi, doći ćemo do rješenja". Ustvrdio je i da je parlamentarna većina stabilna i da ona neće biti ugrožena i ako zastupnica reformista glasa za Đurđević.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković jučer je ustvrdio da je Milanović pismom DSV-u u kojem je zatražio da ponovi javni poziv priznao svoju pogrešku i da je na pravno nasilan način pokušao nametnuti svoju kandidatkinju. I Jandroković je, baš kao i saborski zastupnici iz redova desne oporbe, zamjerio Zlati Đurđević pravni stav oko izručenja Perkovića i Mustača njemačkom pravosuđu.

Jutarnji je pokušao doznati i hoće li Milanović ustrajati na odluci da Saboru predloži Zlatu Đurđević za predsjednicu Vrhovnog suda i nakon što je prilično izvjesno da po sadašnjem odnosu snaga u Saboru teško može dobiti potrebnu većinu glasova. Glasnogovornik Ureda predsjednika Nikola Jelić podsjetio je da je Milanović više puta izjavio, pa i ovog tjedna, da je njegova kandidatkinja za tu dužnost Zlata Đurđević. 

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 06:24