StoryEditor
rekordne temperature

Proteklo ljeto u Europi bilo je najtoplije u povijesti mjerenja, znanstvenici najavljuju sve učestalije suše

Piše desk  /  10.10.2022., 10:54h

Slično rekordno toplo vrijeme bilježi se i u Sjevernoj Americi i Kini.

Proteklo ljeto u Europi bilo je najtoplije u povijesti mjerenja i ekstremne suše sada su 20 puta izvjesnije, upozorava međunarodni istraživački tim koji je proučavao sadržaj vode u površinskom sloju zemljišta. Suše koje se obično događaju jednom u 400 godina, zbog globalnog zagrijavanja sada se očekuju jednom u 20 godina, upozorava tim.

Slično rekordno toplo vrijeme bilježi se i u Sjevernoj Americi i Kini.

Istraživanje je fokusirano na vlažnost tla. Proučavali su sadržaj vode u površinskom sloju zemljišta, na dubini do sedam centimetara, kao i u zoni korijena, na dubini do metar, odakle biljke crpe najviše vlažnosti.

Zbog temperature koja je viša 1,2 stupnja nego u predindustrijskoj eri, najmanje pet puta je vjerojatnije da će površinski sloj zemlje biti pogođen sušnim uvjetima, a čak 20 puta vjerojatnije da se to dogodi i u zoni korijena.

Jaka suša, nestašica vode i požari su samo neke od posljedica.

Kako temperatura ne bi nastavila nezadrživo rasti, a učestalost ekstremnih suša postala još veća, neophodno je ambicioznije smanjivati emisiju plinova i fosilna goriva postepeno zamjenjivati obnovljivim izvorima energije, prenosi rts.rs.

Dnevnik.ba

27. siječanj 2023 20:41