StoryEditor

Prosvjedovali pa otpušteni: Više od 5000 radnika ostalo bez posla, 50 uhićeno, jedan ubijen

Piše D  /  01.02.2019., 09:02h

Bangladeš ima najveću izvoznu industriju tekstila poslije Kine.

Otpuštanja su uslijedila nakon prosvjeda tisuća radnika ranije ovog mjeseca u glavnom gradu Dhaki i oko njega, rekla je Kalpona Akter iz Centra za radničku solidarnost Bangladeša.

Jedan od službenika te industrije rekao je da su otpušteni radnici umiješani u vandalizam ili druge izgrede ili su otpušteni kada su tvornice zatvorene zbog gubitaka.

Jedan radnik je ubijen, a više od 50 je ozlijeđeno u sukobima za vrijeme prosvjedima u oblastima Ašulija, Dhaka, Gazipur i Savar.

Vlada je u studenome podigla minimalnu mjesečnu zaradu za radnike u odjevnoj industriji na 8.000 taka (96 dolara) s 5.300 taka (63 dolara). Radnici nisu sa time zadovoljni, tražili su više kao i primjenu drugih povoljnosti koje su vlasti najavile.

Sindikati i skupine aktivista traže da minimalna mjesečna plaća bude 193 dolara, ali vlasnici tvornica kažu da su pod ogromnim pritiskom da osiguraju cijene koje traže globalni brendovi.

Ta industrija izvozi odjeću u vrijednosti od oko 30 milijardi dolara godišnje, uglavnom za Europu i Sjevernu Ameriku.

Akter je rekla da su stotine radnika suočene sa optužbama za pljačku i vandalizam i neki su čak optuženi za pokušaj uojistva. Više od 50 radnika je uhićeno i mnogi drugi su pobjegli iz svojih iznajmljenih domova u industrijskim zonama, rekla je ona.

"Mi smo saznali da je najmanje 5.000 radnika otpušteno, a prava cifra bi do sada mogla biti oko 7.000", rekla je ona i dodala da su mnogi radnici maltretirani.

Predsjednik Udruženja proizvođača i izvoznika odjeće iz Bangladeša Sidikur Rahman rekao je da ne zna točno koliko radnika je izgubilo posao ali da ni jedna nevina osoba nije suočena s pravnim problemima.

On je rekao da u industriji imaju nedostatak radnika i da nijedan vlasnik nema razloga nekoga otpustiti bez valjanog razloga. On je rekao da je situacija sada pod kontrolom.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 22:40