StoryEditor

Prosvjednici u Parizu zapalili zgradu središnje banke

Piše D  /  28.11.2020., 10:11h

U prosvjedima u Parizu koji su počeli mirno, ali se potom pretvorili u trosatne nerede, privedeno je 47 ljudi, dok su 23 policajca ozlijeđena, priopćila je policija.

U cijeloj zemlji održano je 70 prosvjeda zbog kontroverznog zakona o sigurnosti koji bi ograničio dijeljenje snimki i fotografija policije tijekom akcija.

Policija u Parizu uporabila je ranije u subotu suzavac na prosvjedima protiv policijskog nasilja nakon što su maskirani prosvjednici palili vatromet, postavljali barikade i bacali kamenje na pripadnike policije.

Tisuće ljudi širom Francuske marširale su protiv policijskog nasilja, zahtijevajući slobodu tiska nakon policijskog premlaćivanja tamnoputog glazbenog producenta Michellea Zecklera.

Neprimjerena sila protiv Zecklera rasplamsala je bijes građana zbog nacrta zakona kojim se zabranjuje snimanje policije, a koji je protumačen kao ograničavanje prava novinara da izvještavaju o policijskoj brutalnosti, prenosi Reuters.

Na snimkama koje je prikupio AP sa sigurnosnih kamera u njegovom glazbenom studiju i onih koje su napravili susjedi, vide se trojica policajaca kako prate Zecklera do studija, gdje su ga u više navrata udarali pendrekom.

Suspendirani su i nalaze se pod istragom.

Zeckler je rekao da traži pravdu i da su ga policajci vrijeđali i koristili "jake rasističke epitete".

Dnevnik.ba

15. travanj 2024 14:39