Article_Top_970x250

Prosvjednici spalili restoran kod kojeg je policija ubila crnca

atlanta, sjedinjene države

Prosvjednici spalili restoran kod kojeg je policija ubila crnca

lip 14, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Reuters

Prosvjednici su jučer zatvorili glavnu autocestu u Atlanti i zapalili restoran Wendy u kojem je policija upucala Afroamerikanca dok je pokušavao izbjeći uhićenje. Incident je zabilježen na video snimci i mogao bi potaknuti još više demonstracija širom države.

Neredi su izbili nakon što je pao mrak u Atlanti, gdje je tijekom dana gradonačelnik Keisha Lance Bottoms rekao da je šefica policije Erike Shields prihvatila hitnu ostavku zbog smrti 27-godišnjeg Raysharda Brooksa. Slike na lokalnoj televiziji prikazivale su restoran u plamenu više od 45 minuta prije nego što su vatrogasne ekipe stigle ugasiti plamen.

Ostali demonstranti krenuli su na autocestu i zaustavili promet, prije nego što je policija postavila red automobila kako bi ih zaustavila.

Vlasti još nisu objavile imena dvojice časnika koji su bili uključeni u pucnjavu. 

Brooksova kćer u subotu je proslavila rođendan, rekli su njegovi odvjetnici. Ubojstvo Afroamerikanca Brooksa dogodilo se nakon više od dva tjedna demonstracija u većim gradovima SAD-a zbog smrti 46-godišnjeg Afroamerikanca Georgea Floyda, koji je 25. svibnja umro pod koljenom policijskog službenika u Minneapolisu.

Policija je pozvana nakon što joj je javljeno da je Brooks zaspao u automobilu kroz prolaz u restoran. Policajci su bezuspješno pokušali testirati na alkohol, a zatim privesti, navodi Istražni biro Georgije.

Okružni državni odvjetnik okruga Fulton, Paul Howard, rekao je u izjavi e-poštom da je njegov ured "već pokrenuo intenzivnu, neovisnu istragu incidenta", dok čeka nalaze Državnog istražnog biroa.

Dnevnik.ba