StoryEditor
mostar

Prosvjedna šetnja zdravstvenih radnika HNŽ-a: Tražimo da ova agonija prestane

Piše fena  /  06.11.2023., 12:28h

Zdravstveni radnici Hercegovačko-neretvanske županije prosvjednom su šetnjom kroz Mostar ponovno izrazili svoje nezadovoljstvo. Kako su kazali, traže potpisivanje novog Kolektivnog ugovora, povećanje plaće za 30 posto i bolje uvjete na radnim mjestima, a zbog toga su prošloga tjedna stupili u generalni štrajk.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika SKB Mostar Ivica Anić rekao je da su se u petak, na sastanku s predstavnicima županijske vlade, dogovorili kako će unutar dvadeset dana potpisati Kolektivni ugovor.

- Dogovor je bio da Sindikat dostavi svoj prijedlog sporazuma, odnosno protokol o pregovaranju, što smo i učinili. Premijer (Nevenko) Herceg je rekao da će s našim dostavljanjem protokola danas tijekom dana sazvati hitnu telefonsku sjednicu Vlade na kojoj će to biti usvojeno i da će već ovaj tjedan dogovoriti prvi sastanak, u srijedu ili četvrtak. Na sastanku bismo se trebali dogovoriti o stavkama i zaključenju Kolektivnog ugovora. Tu tražimo povećanje plaća i druge nematerijalne stvari koje se odnose na uvjete zdravstvu na radnim mjestima – pojasnio je Anić.

Rekao je da su prvi prijedlog koji im je Vlada uputila odmah odbili jer bi se, prema tekstu toga prijedloga, vratili na početak, a generalni štrajk morao bi biti obustavljen.

Unatoč obećanju Vlade da bi se sve moglo riješiti kroz dvadesetak dana, Dalibor Vuković je, uime Pregovaračkog tima sindikata SKB-a Mostar, rekao kako su još uvijek na oprezu.

- Današnji prosvjed zdravstvenih radnika je oprez za sve ono što smo prije doživjeli od ove Vlade. Pozdravit ćemo svaki korak Vlade ukoliko on bude iskren, kako je premijer rekao, i ukoliko se za dvadesetak dana steknu uvjeti za potpisivanje Kolektivnog ugovora. U ovom trenutku, štrajk se odvija u punom kapacitetu – naglasio je on.

Vuković je podsjetio da posljednjih dana ogroman broj pacijenata nije mogao dobiti svoje zdravstvene usluge.

- Žao nam je i još jednom im poručujemo da se strpe. Od Vlade očekujem da odmah nakon današnjeg potpisivanja, nadamo se, protokola o pregovaranju, sjednemo za stol i dogovorimo Kolektivni ugovor, a kako bi ova agonija napokon prestala – rekao je on.

Napomenuo je da je generalni štrajk, odnosno potpuna obustava rada, najstroža mjera koju im zakon dozvoljava.

- Zar od toga može biti išta strašnije? Nadam se da nećemo ponovno morati instalirati šatorsko naselje ispred zgrade Vlade i da nećemo morati ovdje kampirati. U ovom trenutku, štrajk je najteža kazna Vladi HNŽ-a za šest mjeseci kako nisu reagirali na naš dopis. Strašnije od toga može biti kamp koji bismo odmah instalirali ukoliko ne bude pomaka u pregovorima – otkrio je Vuković.  

29. travanj 2024 00:02