MOSTAR, 14. kolovoza (FENA) — U Mostaru je večeras održan mirni prosvjedni skup kojim se skrenula pažnja javnosti na problem femicida, nasilju nad ženama. Također, izneseni su zahtjevi upućeni svim nositeljima vlasti, kako na lokalnoj i županijskoj, tako i na državnoj razini.(Foto FENA/Branka Soldo)BRANKA SOLDO -
StoryEditor
prosvjedi protiv nasilja

Prosvjedi u Mostaru, Zenici, Sarajevu: Došli smo do dna

Piše fena  /  14.08.2023., 20:20h

U Mostaru je večeras održan mirni prosvjedni skup kojim se skrenula pažnja javnosti na problem femicida, nasilja nad ženama. Također, izneseni su zahtjevi upućeni svim nositeljima vlasti, kako na lokalnoj i županijskoj, tako i na državnoj razini.

Minutom šutnje je nekoliko stotina okupljenih građana odalo počast ubijenoj Nizami Hećimović koju je nevjenčani suprug Nermin Sulejmanović prije tri dana ubio u Gradačcu, što je uživo prenosio na društvenim mrežama.

Članica Inicijative građanki/na Mostara Alisa Hajdarović rekla je kako institucije još ništa nisu uradile te da smo zakazali u preventivnim mjerama, kao i u podršci i zaštiti svim ženama koje godinama trpe nasilje.

Ona smatra da žene koje prijave nasilje često nemaju kuda te da se najčešće vrate nasilniku, zbog čega opet postaju žrtve još većeg nasilja. Kaže da je ključ u prevenciji nasilja, edukaciji djece, pa tek onda u zakonskim regulativama i drastičnim mjerama za sve one koji se usude podići ruku na ženu.

- Kako bi se itko, nakon svega, ohrabrio prijaviti nasilje? Mi u Mostaru imamo sigurno kuću, međutim korisnice tu mogu biti najduže šest mjeseci i što onda poslije toga, posebno ako je žena ekonomski ovisna i ako nema gdje raditi – zapitala se ona kazavši da bi tim ženama sustav trebao osigurati besplatne vrtiće i škole, a majkama posao.

Hajdarović je izdvojila primjer iz Mostara, kazavši da su imali slučaj majke čija su djeca, odnosno kćerke, zlostavljane od strane njihovog oca. Žena je morala pobjeći iz Mostara jer je, kako navodi, sudstvo i tužiteljstvo štitilo nasilnika.

- Došli smo do dna i moramo nešto poduzeti. Nedopustivo je da gledamo prijenos ubojstva jedne žene na društvenim mrežama. To nikada, ni u crnim mislima, nisam mogla pomisliti da će se dogoditi. Ubijaju ljude, ubijaju žene, a neke žene ubijaju samo zato jer su žene, jer nisu napravile ručak, jer su nekoga krivo pogledale, jer su željele dobiti plaću koju su zaradile - kazala je uime sudionika prosvjeda Ifeta Ćesić Škoro.

Dodala je kako, i prosvjedima, trebamo natjerati sustav da nešto napravi.

- Mi ne znamo koliko je još žena tamo negdje ugroženo. Posljednjih dana jedna je, nažalost, glavom platila, a druga je povrijeđena. Ima takvih sigurno još u našem susjedstvu. Ovo se događa svakodnevno – napomenula je ona.

Skup je podržala voditeljica, novinarka i jedna od inicijatora skupa Ana Bavrka koja je naglasila kako je ova prosvjedna šetnja tek početak jednog bunta za koji se nada da će zaživjeti i osvijestiti sve ljude u BiH te prodrmati našu političku scenu.

Novinar i jedan od organizatora skupa Adi Bebanić izrazio je žaljenje što na prosvjedu nema više muškaraca, napomenuvši da se protiv nasilja nad ženama ne mogu boriti samo žene.

- Nitko neće biti manje muško ako dođe na prosvjed protiv nasilja nad ženama. Djeluje mi da nekad živimo u paralelnoj stvarnosti jer se trenutno u BiH, dok prosvjedujemo protiv nasilja, događaju neke druge stvari, ljudi slave, šetaju, uživaju. Vrijeme je da se pošalju neke druge poruke. Otišli smo predaleko, a ubojstvo prenošeno uživo je kap koja je prelila čašu – smatra Bebanić.

Organizatori, kako su naveli, zahtijevaju uvođenje pravne definicije femicida, uvođenje femicida kao kaznenog djela u sve zakonske i podzakonske akte te hitno usklađivanje kaznenih zakona s Istambulskom konvencijom i revidiranje kaznenih praksi, kao i osiguravanje prevencije i zaštite od nasilja nad ženama kroz nadležne institucije i multisektorske protokole. 

Također, zahtijevaju i dosljednu primjenu zakona i onda kada dođe do smrtnog slučaja kao posljedice nasilja u obitelji, odnosno da se počinitelju sudi prema odredbama zakona koje će utvrditi težu kaznu.

Pored večerašnjeg skupa u Mostaru, prosvjedni skupovi održavaju se i u drugim gradovima Bosne i Hercegovine.

 

U Sarajevu održani prosvjedi povodom trostrukog ubojstvau Gradačcu, Karić pročitala zahtjeve

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić u toku današnjih protesta u Sarajevu, održanih zbog trostrukog ubojstva u Gradačcu, objavila je 16 zahtjeva koji će ispred Grada Sarajeva biti upućeni nadležnim institucijama vlasti.  

Kako je kazala, Grad Sarajevo zahtijeva hitno utvrđivanje odgovornosti policijskih službenika i nositelja pravosudnih dužnosti, kao i adekvatno sankcioniranje u smislu eventualno utvrđenih propusta i krivične odgovornosti navedenih osoba, te izvještavanje javnosti o poduzetim radnjama i postignutim rezultatima.

Poziva nadležne subjekte da povećaju kapacitete sigurnih kuća za žrtve nasilja/korisnika sigurnih kuća i izgrade nove tamo gdje ih nema. U sigurnim kućama pored fizičke zaštite potrebno je osigurati psihološku podršku, pravnu pomoć, zbrinjavanje obrazovnog procesa djeteta. Karić ističe da Gradačac nema sigurnu kuću.

- Institucionalna podrška kroz sistem socijalne zaštite. Pružanje adekvatne zaštite i podrške žrtvama nasilja nad ženama. Sistem zaštite žrtava mora biti uvezan s nadležnim organima.

Istovremeno tražimo od zakonodavnih organa da promptno donesu propise kojim će se efikasno kontrolirati objave sadržaja koji promoviraju ili potiču nasilje – kazala je gradonačelnica.

Pozvala je i ohrabrila žrtve nasilja, kao i sve druge koji raspolažu informacijama o nasilju da budu odgovorni i odmah izvrše prijavljivanje nasilja kako bi se tako spriječila eskalacija s tragičnim ishodima, a zatim je pozvala i nadležne vlade, ministarstva i druge relevantne subjekte da osiguraju efikasnu zaštitu žrtava nasilja, u smislu interventnog djelovanja po podnesenim prijavama, kao i zaštitu prijavitelja nasilja.

- Pozivamo nadležne vlade, ministarstva i druge relevantne subjekte da izvršioce teških krivičnih djela stave pod poseban efikasan i redovan nadzor policijskih organa, i to i nakon odsluženja dosuđene kazne, kao i da se zakonom definira odgovornost policijskih službenika u slučaju propuštanja službene radnje. Pozivamo na suradnju s policijskim organima, te nadležne da organiziraju posebne treninge za policijske agencije i službenike o načinu pristupa žrtvama rodno zasnovanog nasilja i nasilja u obitelji – podvukla je Karić.

Grad Sarajevo traži drastično stroži pristup u slučaju ponavljanja ili eskalacije nasilja, intenzivan rad na pravovremenoj procjeni rizika, te pozivanje na odgovornost i sankcioniranje policijskih službenika u slučaju neadekvatnog reagiranja na slučaj nasilja.

Kako je kazala, femicid se treba definirati kao posebno krivično djelo. Pravni akti BiH moraju prepoznavati i jasno definirati femicid, kojem se treba pristupati kao posebnom obliku ubojstva (Izmjene i dopune krivičnog zakona i drugih pravnih akata).

Potrebno je integrirati prepoznavanje femicida kao posebnog zločina u sudskim praksama u BiH. Rigoroznije procesuirati slučajeva nasilja nad ženama. Pooštriti sankcije za krivična djela rodno zasnovanog nasilja, nasilja u porodici i femicida na što dugoročnije zatvorske kazne.

Karić je navela da se apelira na obrazovne i vjerske ustanove da preuzmu svoj dio odgovornosti i posebnu pažnju posvete edukaciji mladih u smislu promocije nenasilja u porodici i zajednici, a zatim pod 12. zahtjevom pozvala nadležne organe da hitno poduzmu aktivnost u cilju proširenja zatvorskih kapaciteta, a sve u cilju da bi svi izvršioci krivičnih djela, odmah po izricanju osuđujuće zatvorske kazne, mogli stupiti na izdržavanje (nerijetko izvršioci krivičnih djela uslijed nedostatka zatvorskih kapaciteta, zatvorske kazne odsluže tek protekom određenog vremena ili ne odsluže).

Grad Sarajevo apelira na nadležne subjekte da efikasno prate i reagira na medijsko izvještavanje koje potiče i promovira nasilje i izvršioce krivičnih djela.

Također, nadležni organi trebaju istražiti i sankcionirati širenje i podržavanje nasilnog sadržaja na društvenim mrežama. Traži se reakcija i djelovanje Vijeća za štampu BiH u slučajevima neadekvatnog medijskog izvještavanja o nasilju nad ženama, koje dehumanizira žene.

- Tražimo javne kampanje prevencije rodno zasnovanog nasilja, nasilja u porodici i femicida, korektno i profesionalno medijsko izvještavanje o slučajevima nasilja nad ženama i femicida. Tražimo sprovođenje međunarodnopravnih obaveza u smislu sveobuhvatne implementacije i poduzimanja mjera iz Istanbulske konvencije i Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici – navela je gradonačelnica.

Konstatirala je da je ovakvo stanje rezultat zanemarivanja žrtava nasilja i zapuštenosti ove problematike koja traje decenijama.

- Ovo je posljednji trenutak da se donesu adekvatne mjere. Svi oni koji su odgovorni, a toleriraju ovakvo stanje postaju sudionici u vršenju nasilja. Glavni cilj cjelokupnog društva mora biti uspostavljanje nulte tolerancije na nasilje – zaključila je Karić.

Prosvjedima prisustvuje veliki broj građana Sarajeva koji će svoje nezadovoljstvo iskazati mirnom šetnjom od Katedrale do Aria centra.

Skupu su se odazvali član Predsjedništva BiH Denis Bećirević, ministar unutarnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine Ramo Isak i američki veleposlaniku BiH Michael Murphy.

Prosvjedi se održavaju u još nekoliko gradova BiH, a vlasti u Federaciji BiH i Republici Srpskoj odlučile su da će 16. kolovoza biti Dan žalosti i u oba bh. entitetima. 

U petak ujutro regiju je šokiralo ubojstvo žene koje je ubojica Nermin Sulejmanović prenosio uživo na Instagramu. Ubio je još dvije te ranio tri osobe. Pred policijom je na kraju počinio samoubojstvo.

 

Zeničani prosvjedovali zbog ubojstva Nizame Hećimović iz Gradačca

Nekoliko stotina građana Zenice okupilo se večeras na Trgu "Alije Izetbegovića" u tom gradu na prosvjedu s kojeg su poslane poruke o potrebi suzbijanja femicida, odnosno nasilja nad ženama, a povodom ubojstva Nizame Hećimović iz Gradačca.

Nizamu Hećimović u petak je, iz kuće njenih rođaka, kidnapirao te brutalno pretukao i, na kraju, u direktnom prijenosu posredstvom društvene mreže, hicem iz pištolja ubio nevjenčani suprug Nermin Sulejmanović. 

Nizama je danas i ukopana u tom gradu, u kojem, sve indicije ukazuju, nije dobila adekvatnu pomoć i podršku nadležnih institucija kojima je, u strahu za svoj i život svoje djevojčice, bila prijavila porodično nasilje.

- Protest je poruka i krik nas žena da nas, konačno, ova država zaštiti od brutalnog nasilja, kojeg smo svi svjedoci.  Neka svako onaj tko prima plaću od ovih građana, počne da radi svoj posao. Prevashodno mislim na sve one koji su dužni da nas zaštite - kazala je Emina Babić, vijećnica Gradskog vijeća Zenica, na čiju je inicijativu i održan zeničkog skup.

Ona je podvukla kako je ovaj skup samo "ljudska potreba da se kaže dosta" te da se ovakvi skupovi istovremeno održavaju u 10 gradova Federacije Bosne i Hercegovine, a s njih se šalju poruke o potrebi izmjene zakonskih propisa te osiguranje više pravde, ali i da "nasilnici budu uklonjeni s ulica", a ne da se, dodala je, žene smještaju u sigurne kuće.

Sulejmanović je zajedno s Nizamom, kidnapirao i njihovu kćerkicu, koja je u trenutku zločina bila u neposrednoj blizini svoje majke, ali je djevojčica spašena. 

Sulejmanović je istog dana ranio nekoliko osoba te ubio i Đengiza i Denisa Ondera, oca i brata svoje nekadašnje djevojke, koji su ga, kao i nesretna Nizama, još znatno ranije bili prijavili policiji u Gradačcu.

Đeniz i Onder će sutra biti i ukopani u tom gradu.

Dnevnik.ba

02. svibanj 2024 03:02