StoryEditor

PROSVJEDI U HONG KONGU Policajci koristili pravo streljivo i vodene topove

Piše D  /  25.08.2019., 06:08h

Policajci u Hong Kongu ispalili su hice tijekom prosvjeda u nedjelju, prvi put od izbijanja nemira u lipnju, prenosi BBC.

Na fotografijama se vidi i da su uperili oružje na demonstrante koji su držali štapove.

Policija je u nedjelju prvi put na ulicama Hong Konga upotrijebila i vodene topove.

Najnoviji prosvjedi počeli su u četvrti Tsuen Wan i proširili se u četvrt Tsim Sha Tsui, prenosi Hina.

Radi se o ozbiljnoj eskalaciji nemira koji su izbili nakon što je gradska vlada donijela zakon o izručenju Kini i u međuvremenu se pretvorili u širi protuvladin prosvjed.

Policija je lokalnim medijima rekla da su hici ispaljeni u znak upozorenja i da je nekoliko ozlijeđenih policajaca prebačeno u bolnicu.

Kako su rasle napetosti, prosvjednici s crnim povezima preko usta gađali su policajce kamenjem i molotovljevim koktelima.

Policajci su također ispaljivali gumene metke i suzavac te upotrijebili dva vodena topa kako bi razbili barikade i rastjerali okupljene.

Fotografije na društvenim mrežama pokazuju vodeni top koji se kreće ulicama Tsuen Wana gdje je skupina prosvjednika podigla barikade i čupala cigle iz pločnika.

Prosvjedi u subotu i nedjelju čista su suprotnost onima održanima prošlog vikenda, kada je 1,7 milijuna ljudi mirno prosvjedovalo protiv vlasti.

Masovne demonstracije protiv zakonskog prijedloga o izručenju osumnjičenih u kontinentalnu Kinu počeli su 9. lipnja.

Hongkonška premijerka Carrie Lam rekla je ranije ovoga tjedna da je otvorena za kreiranje "platforme za dijalog" s prosvjednicima, ali nije pružila pojedinosti kako će izvesti taj plan.

Lam je u subotu na Facebooku napisala da se susrela sa "skupinom ljudi" kako bi razgovarali o tome kako pokrenuti dijalog.

South China Morning Post prenio je da su na sastanku bili političari i 19 poslovnih čelnika.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 17:23