Article_Top_970x250

Prosvjedi u Bejrutu zbog eksplozije

libanon

Prosvjedi u Bejrutu zbog eksplozije

kol 07, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Reuters

Prosvjednici u Libanonu u četvrtak navečer iskazali su bijes zbog nemara koji je doveo do eksplozije u bejrutskoj luci. Prosvjedovali su u blizini parlamenta, a snage sigurnosti uzvratile su suzavcima i tako spriječile veće nerede. Eksploziju je uzrokovalo 2.750 tona amonijevog nitrata, koji od 2013. stoji pohranjen u neadekvatnim uvjetima.

Libanonske vlasti u četvrtak su pritvorile 16 osoba u sklopu istrage eksplozije u bejrutskim lučkim skladištima, javila je državna novinska agencija NNA, a pravosudni izvor i lokalni mediji navode da je među pritvorenima i glavni direktor luke.

NNA nije imenovala pojedince, već je citirala suca Fadija Akikija, predstavnika vlade na vojnom sudu, kako kaže da su vlasti do sada ispitivale više od 18 lučkih i carinskih službenika i ostalih koji su bili uključeni u radove na održavanju skladišta.

"Šesnaest osoba privedeno je u pritvor kao dio istrage", citirala je Akakija NNA.

Rekao je da se istraga nastavlja, prenosi Reuters.

Sudski izvor i dva lokalna medija navode da je glavni direktor luke Bejrut Hassan Koraytem među pritvorenima. Prije je središnja banka priopćila da je zamrznula račune sedam osoba, uključujući Koraytema i šefa libanonskih carina.

Eksplozija u Bejrutu odnijela je 145 života te izazvala seizmički udar koji se osjetio diljem regije. Više desetaka ljudi smtra se nestalima, 5000 ih je ozlijeđeno, a oko 250.000 ih je ostalo bez domova u katastrofi koja je snašla zemlju ionako teško pogođenu ekonomskom krizom i porastom slučajeva zaraze od novog koronavirusa.

Vlasti očekuju da će broj žrtava rasti s obzirom na to da su mnogi još zatrpani pod ruševinama.

Dnevnik.ba