StoryEditor
BiH

Prosvjedi protiv poskupljenja i privilegija političara

Piše hina  /  06.07.2022., 19:54h

U većim gradovima u BiH u srijedu su se okupile mase prosvjednika kako bi iskazali nezadovoljstvo ukupnim stanjem u zemlji, a posebice upozorili na divljanje cijena koje ugrožava najsiromašnije.

U Sarajevu se okupilo više od dvije tisuće ljudi koji su, uzvikujući "Hoćemo pravdu", u šetnji gradom i završnim skupom pred sjedištem parlamenta BiH tražili akciju vlasti kojom bi se zaustavila nekontrolirana poskupljenja i pomoglo građanima koji imaju najniža primanja.

Na skupovima u Zenici, Tuzli i Mostaru bilo je nekoliko stotina sudionika, a u Banjoj Luci je, na poziv nevladine udruge "Restart", organiziran skup pod ironičnim naslovom "Nećemo plaće, hoćemo obećanja", na koji je došlo tek nekoliko desetaka prosvjednika.

Neposredni povod za prosvjede organizirane preko društvenih mreža bila je činjenica da Vijeće ministara nije uspjelo postići suglasnost niti o jednoj mjeri kojom bi se zaštitio standard građana, posebice nakon krize koju je potaknuo rat u Ukrajini.

Nije bilo suglasnosti čak ni za ukidanje trošarina na gorivo pa cijene benzina i dizela svakodnevno rastu i divljaju bez ikakve kontrole, što vodi lančanim poskupljenima.

Istodobno je državna vlast kroz proračun uspjela osigurati da se političarima u BiH, koji ionako imaju najveća primanja, plaće povećaju za 250 eura. 

BiH je u svibnju zabilježila najveću stopu inflacije među svim državama regije i ona je tada bila procijenjena na više od 14 posto.

Dnevnik.ba

12. travanj 2024 19:05