StoryEditor
markov trg

Prosvjed u Zagrebu: “Banke mogu postati vlasnici pomorskog dobra”

Piše desk  /  02.02.2023., 13:27h

U podne na Markovom trgu počeo je prosvjed u organizaciji građanske inicijative "Javno je dobro" zbog novog prijedloga Zakona o pomorskom dobru kojim se, kažu, pogoduje koncesionarima i tome da se privatizira obala koja je javno dobro i treba biti dostupna svima.

Novinari N1 su razgovarali s predsjednikom Otočnog sabora, udruge za razvitak hrvatskih otoka, Denisom Barićem.

Barić kaže da od vladajućih očekuju da vide da su pogriješili sa zakonom, da ga povuku i usklade s Ustavom i ostalim zakonima te s regulativama EU-a iz 2014.

Velik broj grašana okupio se na Markovom trgu, a stigli su organizirano iz Makarske, Splita, Zadra, istre, Ilovika…

Na pitanje što je najspornije u prijedlogu zakona, Barić je rekao: “Plaže su i sad ograđene, a novi Zakon kaže da neće biti ograda, ali da koncesionar može ograničiti pristup svom polju što automatski vrsta ograde jer će koncesionar kontrolirati ulazak drugih građana na koncesijska polja. Zato tražimo povlačenje ovog Zakona jer nam se može dogoditi da banke postanu vlasnici pomorskog dobra u Hrvatskoj.”

Također je istaknuo da je Hrvatska dobila sredstva iz EU-a, a u programu Vlade stoji turizam i pomorsko dobro. “To znači da je ovo pogodovanje gospodarstvenicima da mogu povlačiti sredstva za svoju uzurpaciju pomorskog dobra”, napomenuo je Barić.

Komentirajući izjavu premijera Andreja Plenkovića da to nije tema, rekao je: “Ovo je jako bitna tema i to kaže Ustav – da je pomorsko dobro opće dobro.”

Dnevnik.ba

20. ožujak 2023 03:27