StoryEditor

Prosvjed u Havani okončan dogovorom o početku dijaloga s vladom

Piše D  /  29.11.2020., 08:11h

Prosvjed je okončan nakon što su njegovi sudionici postigli dogovor s dužnosnicima o započinjanju dijaloga bez presedana, prenosi agencija Reuters.

Grupa od 30 prosvjednika, u kojoj su bili poznati umjetnici, razgovarala je više od četiri sata sa zamjenikom ministra Fernandom Rojasom, a strane su se složile da će započeti dijalog kako bi razriješile trenutnu situaciju.

Prosvjednici navode da se Rojas složio i da preispita slučaj repera koji je ovog mjeseca osuđen na osam mjeseci zatvora i umjetnika koji je proglašen disidentom i koji se od četvrtka nalazi u pritvoru, a koje su vlasti proglasile plaćenicima koji rade za SAD.

Neki sudionici prosvjeda nisu bili uvjereni Rojasovim obećanjima koja nemaju obvezujući karakter, a bili su razočarani i zbog toga što nitko od dužnosnika nije dao priopćenje za javnost o sastanku. 

Jedan od prosvjednika koji je razgovarao s Rojasom navodi da je na sastanku bilo riječi o slobodi govora, slobodi udruživanja, cenzuri i fizičkoj represiji.

- Mislim da ovakav razgovor nije održan u zgradi nekog ministarstva na Kubi u posljednjih 60 godina, istaknuo je.

Vlada nije dala izjavu za javnost niti je odgovorila na zahtjev za komentar.

Područje je bilo osigurano kamionima s policijskim službenicima i pripadnicima sigurnosnih snaga. Oni su jednom ispalili suzavac kako bi spriječili neke prosvjednike da uđu u zgradu ministarstva, ali drugih intervencija nije bilo.

Prosvjed je izazvan represijom vlasti nad pokretom San Isidro koji je formiran prije dvije godine. Pokret okuplja aktiviste i umjetnike disidente koji se bore protiv ograničavanja slobode govora, navodi britanska agencija.

Pripadnici sigurnosnih službi su u četvrtak upali u kuću u kojoj se nalazi sjedište pokreta. Njegovi pripadnici su nakon toga stupili u štrajk glađu, a čitava situacija privukla je međunarodnu pažnju.

Sigurnosne službe su stavile u pritvor pet štrajkača glađu i drugih devetero ljudi koji su se našli u kući, a kao razlog su navele kršenje mjera zaštite od koronavirusa.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 17:35