StoryEditor
napetosti na kosovu

Prosvjed u Beogradu, palili zastave Kosova: "Nema podjele, Kosovo je srce Srbije"

Piše desk  /  13.12.2022., 10:04h

Sinoć se u Beogradu nekoliko desetaka građana okupilo na prosvjedu protiv neovisnosti Kosova. Skup je oko 20 sati počeo na trgu ispred hrama svetog Save, a prosvjednici su zatim krenuli prema crkvi svetog Marka.

Nosili su srpske zastave i slogane protiv neovisnog Kosova te uzvikivali "Nema podele" i "Kosovo je srce Srbije".

Na prosvjedu su maskirani muškarci palili zastave Kosova.

Podsjetimo, napetost je porasla tijekom vikenda na sjeveru Kosova nakon što su nepoznate osobe zapucale na policajce i bacale šok-bombe na pripadnike EULEX-a, mirovnih snaga EU.

Srpski prosvjednici su postavili i barikade koje onemogućavaju promet na dvama graničnim prijelazima između Kosova i Srbije, nezadovoljni zbog uhićenja bivšeg policajca.

Priština i Beograd se međusobno optužuju nakon zadnjeg niza izgreda, zbog kojih je Kosovo moralo pomaknuti lokalne izbore u općinama sa srpskom većinom s 18. prosinca na 23. travnja.

Barikade na sjeveru Kosova jučer nisu uklonjene unatoč zahtjevima veleposlanstava SAD-a i Velike Britanije u Beogradu i u Prištini te ponovljenom pozivu EU da dvije strane smanje najnovije tenzije. O "opasnom rastu napetosti na Kosovu" danas raspravljaju i ministri vanjskih poslova Unije. 

Šef europske diplomacije Josep Borrell pozvao je uoči sastanka Beograd i Prištinu na deeskalaciju tenzija uz napomenu da su barikade na Kosovu i napad na pripadnike EULEX-a neprihvatljivi i da se dvije strane moraju vratiti dijalogu. 

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 20:50