StoryEditor
plaća ista 13 godina

Prosvjed Sindikata državnih službenika: S ovim primanjima ne možemo preživjeti

Piše desk  /  27.06.2022., 13:03h

Kako su poručili, vlast već godinama nad njima provodi teror.

Članovi Samostalnog sindikata državnih službenika i zaposlenika u institucijama Bosne i Hercegovine okupili su se danas na mirnom prosvjednom skupu, na platou ispred zgrade Parlamentarne skupštine BiH, uoči početka sjednice Zastupničkog doma državnog Parlamenta. Radnici traže potpisivanje kolektivnog ugovora, veće plaće i usvajanje proračuna.

Kako su poručili, vlast već godinama nad njima provodi teror.

Predsjednik Samostalnog sindikata službenika i zaposlenika u institucijama Bosne i Hercegovine Salih Karčić je napomenuo da šesti put organiziraju prosvjede, prenosi BHRT.

"Jedina smo država u Europi u kojoj vlada nema potpisan kolektivni ugovor s državnim službenicama. Mora se ubrzati potpisivanje kolektivnog ugovora, jer time postajemo partneri i dobivamo pravnu zaštitu. Ovako mi ne postojimo, mi smo udruženje građana koje nitko ništa ne pita", podsjetio je on.

Kazao je da traže i usvajanje proračuna.

"Tražimo usvajanje proračuna. Tražimo da se osnovica i koeficijenti usklade s troškovima života. Potrošačka korpa za četveročlanu obitelj je 2.400 KM, a dvije trećine zaposlenih u državnim institucijama ne može preživjeti s ovim primanjima. Osnovna plaća radnicima je 475 KM", istakao je Karčić.

Istaknuo je da se zadnjih 13 godina nad radnicima državnih institucija provodi klasični teror.

"Mi 13 godina nemamo povećanje osnovice plaće", dodao je.

Prema njegovim riječima, sindikalisti su se pismeno obraćali i ambasadama stranih država, ali da nikad nitko nije odgovorio.

Podsjetio je da su oni samo radnici te da nemaju status poput parlamentaraca i ministara, za koje je naveo da su plaćeni i do 9.000 KM.

Karčić je istaknuo da njihov status mogu promijeniti vladajuća SDA, SNSD i HDZ.

Govoreći o tome što će značiti povećanje osnovice, istaknuo je da će zaposleni dobiti višu osnovicu od 60 KM, ali da će ministri dobiti 500 KM više.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 00:57