StoryEditor
kanonski zakon ne dozvoljava

Prosvjed britanskih svećenika: "Ne želimo vjenčavati osobe istog spola"

Piše desk  /  18.01.2023., 13:13h

Crkva Engleske odbacila je zahtjeve da dozvoli svećenstvu da vjenčava partnere istog spola.

Iz Crkve su nagovijestili da bi partneri istog spola koji su sklopili građanski brak mogli da dobiju blagoslov u crkvi. Lider Predstavničkog doma Parlamenta Velike Britanije Penny Mordaunt pozvala je u ponedjeljak, 16. siječnja, Crkvu Engleske da počne vjenčavati istospolne partnere, rekavši da trenutni stav Crkve "uzrokuje bol i traumu pripadnicima LGBT zajednice".

Crkva je nakon toga predstavila prijedloge koje je nazvala "povijesnim planovima" za reformu stava o istospolnim brakovima.

"Prema tim prijedlozima, parovi istog spola neće se moći da vjenčavati u hramovima Crkve Engleske, ali mogu da prisustvuju službi na kojoj bi se čitale molitve posvećenosti, zahvalnosti ili za blagoslov paru nakon sklapanja građanskog braka ili partnerstva", navodi se u priopćenju.

Iz Crkve naglašavaju da bi molitve bile na dobrovoljnoj osnovi za svećenstvo i da se mogu iskoristiti u različitim kombinacijama koje odražavaju teološku raznolikost Crkve.

"Ovo nije kraj puta, ali smo dostigli prekretnicu i nadam se da ove molitve ljubavi i vjere mogu otvoriti put za sve nas da slavimo i podržimo istospolne veze", izjavio je jorški nadbiskup Stephen Cottrell.

U priopćenju se dodaje da će se biskupi Crkve Engleske kasnije ovog tjedna izviniti pripadnicima LGBT zajednice zbog "odbacivanja, isključivanja i neprijateljstva" s kojim su suočeni u crkvi, kao i zbog utjecaja toga na njihove živote.

Kanonski zakon nalaže da nijedan svećenik Crkve Engleske ne može dati blagoslov niti vjenčati partnere istog spola.

Dnevnik.ba

21. travanj 2024 11:56