Article_Top_970x250

Prošlo je osam godina od zadnjeg nastupa Vatrenih pred poljudskom publikom, a ovih pet igrača igra i danas

KVALIFIKACIJE ZA EURo

Prošlo je osam godina od zadnjeg nastupa Vatrenih pred poljudskom publikom, a ovih pet igrača igra i danas

lis 10, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: screenshot

Kvalifikacijska skupina za Europsko prvenstvo 2012. godine za Hrvatsku bila je na papiru vrlo lagana. Grupa s Grčkom, Izraelom, Latvijom, Maltom i Gruzijom obećavala je mnogo, ali Hrvatska je na kraju završila na drugom mjestu i morala je ići u dodatne kvalifikacije. Posebno se pamti susret s Gruzijom jer je to bila zadnja utakmica Vatrenih pred poljudskom publikom, a uoči susreta s Mađarima prisjećamo se kako je to izgledalo.

Hrvatska nogometna reprezentacija odigrala je na Poljudu pet službenih utakmica. 

U prve tri službene utakmice Hrvatska nije uspjela pobijediti Italiju (1:1), Dansku (1:1) i Sloveniju (3:3), da bi 2011. protiv Gruzije upisala prvu pobjedu (2:1) uopće na poljudskoj ljepotici. U razdoblju između utakmica protiv Slovenije 1997. i Gruzije 2011. godine, Hrvatska je na Poljudu ugostila šest reprezentacija u prijateljskim dvobojima. Posljednji susret na Poljudu bio je također protiv Italije, u lipnju 2015. godine kada je u utakmici bez gledatelja, na terenu osvanula svastika.

U Split su dolazile svjetske nogometne velesile Španjolska (0:0), Njemačka (1:2), Brazil (1:1) i Nizozemska (0:3). Još dvije utakmice odigrane su protiv Danske (0:1) i Poljske (0:0), a u sklopu proslave 100 godina Hrvatskog nogometnog saveza, na Poljudu je 15. kolovoza 2012. odigrana i utakmica protiv Švicarske (2:4). 

Susret s Gruzijom završio je 2-1 u korist Hrvatske. Vodeći pogodak za goste postigao je Jaba Kankava u 17. minuti susreta, a Hrvatska je preokrenula rezultat golovima Marija Mandžukića u 81. te Nikole Kalinića u 83. minuti. To je ujedno bio i posljednji susret hrvatske reprezentacije pred poljudskom publikom - 3. lipnja 2011. godine.

Na klupi Hrvatske tada je bio Slaven Bilić, a izveo je sljedeću postavu: Vedran Runje, Josip Šimunić, Vedran Ćorluka, Danijel Pranjić, Darijo Srna, Ognjen Vukojević, Luka Modrić, Ivan Perišić, Eduardo da Silva, Nikica Jelavić i Mario Mandžukić. Na klupi su još bili Nikola Kalinić, Stipe Pletikosa, Dejan Lovren, Ivan Klasnić, Tomislav Dujmović, Šime Vrsaljko i Milan Badelj.

Od cijele te generacije, ostalo je samo pet igrača koji i danas igraju za Hrvatsku. To su Modrić, Lovren, Vrsaljko, Badelj i Perišić.

Vatreni su skupinu završili na drugom mjestu s 22 boda, dva boda iza prve Grčke te izborili baraž protiv Turske. U konačnici smo se uspjeli plasirati na Europsko nogometno prvenstvo 2012. godine koje se igralo u Poljskoj i Ukrajini, prenosi Direktno.hr.

Dnevnik.ba