StoryEditor

Prošlo je 47 godina od najveće tragedije hrvatskog alpinizma

Piše D  /  26.07.2021., 10:07h

Poginuli su 24. srpnja 1974. prilikom uspona smjerom Križ Ushbe u sjeverozapadnoj stijeni Ushbe (4710 m). Prva dvojica bili su članovi GSS Stanice Split, a druga dvojica GSS Stanice Zagreb. U akciji potrage za unesrećenima u tom području Kavkaza od strane ruskih spašavatelja pronađena su tijela Ante Bedalova i Urse Vrdoljaka te su prevezena u Split i Zagreb, gdje su sahranjena.

Tijela Nenada Čulića i Viktora Tabakovića tada nisu pronađena, a prema izvještaju spašavateljske skupine, najvjerojatnije su bila zatrpana u rubnoj pukotini ispod velikog lavinskog stošca u podnožju stijene nastalom od lavine koja je uzrokovala nesreću.

Nesreća u Križu Ushbe najveća je u povijesti hrvatskog planinarstva i alpinizma. Ante Bedalov, Nenad Čulić, Viktor Tabaković i Urso Vrdoljak bili su izuzetno kvalitetni penjači s nazivom alpinist i alpinistički instruktori, Bedalov je bio pred polaganjem ispita za gorskog spašavatelja, a ostala trojica bili su gorski spašavatelji. 

Tijelo pronašao češki planinar

Vijest o njima se čekala punih 38 godina. I onda je 2012. češki planinar Jiri Rezek na ledenjaku ispod Ushbe pronašao posmrtne ostatke jednog od njih dvojice i dio opreme jugoslovenske proizvodnje, među ostalim i čuturicu s natpisom GRZS-a, te fotografije svojih nalaza poslao na Planinsku zvezu Slovenije, odnosno Gorsku reševalnu zvezu Slovenije, koja je informaciju proslijedila Hrvatskom planinarskom savezu, s obzirom na to da nijedan slovenski alpinist nije stradao u tom području. 

"Pozdrav. Bio sam u Gruziji ovog ljeta u području oko Ushbe. Kada smo bili na Ushba ledenjaku našli smo tijelo poginulog planinara. Nedaleko tijela ležala je čutura s natpisom ‘Gorska reševalna služba PZS‘ pa pretpostavljam da je to bio planinar iz Slovenije. Nisam bio u mogućnosti utvrditi godinu nesreće, ali to je sigurno bilo prije mnogo godina, možda 20 ili više. Oprema je vrlo stara i oko 200 metara niže bio je još nekoliko dijelova opreme (jakna, prva pomoć, cipele). Pišem Vam kako bi obitelj ili prijatelji mogli znati gdje se ti ostaci nalaze, a možda bih ga htjeli pokopati. Mislim da je nastradao od lavine, jer su slomljene noge i glava. Nije bilo nikakvog užeta. GPS koordinate su 43° 07′ 43,64” N 42° 38′ 14,15” W, to je izravno ispod vrha na platou 2900 m visoko. Mislim da je tijelo nanijeto prije par godina iz ledopada. Ako možete nešto učiniti s tim informacijama obavijestite prave ljude", rekao je Rezek. 

Jedno tijelo pronađeno godinu nakon prve ekspedicije

O svemu tome Ured HPS-a odmah je izvijestio tijela HGSS-a i HPS-a.

U srpnju 2012. je na Kavkaz otišla četveročlana ekspedicija iskusnih gorskih spašavatelja, u sastavu Darko Berljak, Edin Alikalfić, Dražen Pezer i Hrvoje Kamenjarin, s ciljem da pronađe posmrtne ostatke druge dvojice stradalih alpinista, te da u Hrvatsku donesu uzorke za DNA analizu, kako bi se sa sigurnošću utvrdilo o kome se radi.

Nakon četiri dana pronađeno je tijelo Viktora Tabakovića, a tijelo Nenada Čulića pronađeno je u kolovozu 2013., piše HGSS

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 16:45