Article_Top_970x250

Prošlo 29 godina od referenduma za nezavisnost BiH: "Neovisna država ravnopravnih naroda muslimana, Srba i Hrvata..."

dan nezavisnosti

Prošlo 29 godina od referenduma za nezavisnost BiH: "Neovisna država ravnopravnih naroda muslimana, Srba i Hrvata..."

ožu 01, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva/Ilustracija

Prošlo je 29 godina od referenduma za nezavisnost BiH. Većina građana Bosne i Hercegovine tada su se na referendumu opredijelili za nezavisnu državu ravnopravnih naroda BiH - muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive.

Tada se 64 posto građana izjasnilo da želi živjeti u “suverenoj i nezavisnoj Bosni i Hercegovini, državi ravnopravnih građana, naroda Bosne i Hercegovine – muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive”.

Referendumu je pristupilo ukupno 2.073.568 glasača što je predstavljalo izlaznost od 63,6 posto. Od ukupno izašlih na glasanje njih 99,7 posto je glasalo za nezavisnost, a 0,3 posto protiv te odluke. Rezultati referenduma su prihvaćeni 6. ožujka 1992. godine u Parlamentu Bosne i Hercegovine.

Zemlje članice Europske zajednice priznale su Bosnu i Hercegovinu 6. travnja 1992. godine. Sjedinjene Američke Države priznale Bosnu i Hercegovinu dan kasnije, 7. travnja. Bosna i Hercegovina je 22. svibnja 1992. godine primljena u punopravno članstvo Ujedinjenih naroda.

Parlament je 28. veljače 1995. godine donio odluku da se 1. ožujak slavi kao Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Europska ekonomska zajednica je priznala ovaj dan.

Dnevnik.ba