Article_Top_970x250

Prošle godine roditeljima u BiH oduzeto 94 djece

zlostavljanje i zanemarivanje

Prošle godine roditeljima u BiH oduzeto 94 djece

ožu 25, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Ilustracija: Avaz

Čak 519 mališana u Sarajevu bili žrtve nasilja u obitelji, kazala je Poturković

Sve je više zanemarene, zapuštene i zlostavljane djece. Potvrđuju to i podaci socijalnih službi u BiH, ali i nadležna ministarstva. Tako je samo prošle godine u BiH od roditelja oduzeto 94 djece, od toga čak 86 u FBiH, a u RS svega osmero. Sva su djeca predana nadležnim službama ili data u hraniteljske obitelji, piše Dnevni avaz.

Smrt bebe Ajdine   

Slučaj sedmomjesečne Ajdine Osmanović, koja je prije dva tjedna umrla u Kliničkom centru univerziteta u Sarajevu (KCUS) šokirao je javnost.

Ona i njen stariji brat oduzeti su od roditelja i posredstvom Centra za socijalni rad Županije Sarajevo predani prošle godine u Dom za nezbrinutu djecu Bjelave. Beba Ajdina bila je u toliko zapuštenom stanju da su je četiri puta hospitalizirali zbog teških plućnih problema, a na kraju je na Pedijatrijskoj klinici KCUS-a zaražena morbilima i nije joj bilo spasa.

Mirsada Poturković iz Županijskog centra za socijalni rad u Sarajevu za „Dnevni avaz“ iznijela je šokantne podatke.

- Prošle godine registrirali smo 311 slučajeva zanemarivanja djece i 144 djece koja su zapuštena. Čak 519 mališana bili su žrtve nasilja u obitelji- kazala je Poturković.  

Ugroženi životi  

Prema njenim riječima, roditelji djece koja od malih nogu proživljavaju torturu ili nasilje uglavnom su ovisnici ili imaju određene duševne smetnje.  

- Informacije najčešće dobivamo iz škola, ali zlostavljanu i zanemarenu djecu pronađemo i tijekom razvoda roditelja. Čim utvrdimo da su djeci ugroženi životi, pokrećemo postupak da se roditeljima privremeno oduzmu – dodala je Poturković.

Nasilje i prostitucija 

U obiteljima u kojima su djeca oduzeta, kako su kazali iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS, nisu rijetki slučajevi obiteljskog nasilja, skitnje, prostitucije, besposličarenja, različitih kaznenih djela… Iza svih problema najčešće stoji siromaštvo.

Događa se i da su djeca fizički i seksualno zlostavljana, a česti su slučajevi da su mališani izloženi prosjačenju.  

- Mnoga djeca iz takvih obitelji ne idu ni u školu. Mnoga od njih su zlostavljana pa odbačena - naveli su.

Dnevnik.ba